Марк Андресен, основател на една от най-известните компании за рисков капитал в Силициевата долина Andreessen Horowitz, казва, че през по-голямата част от живота си е бил демократ. Подкрепял е Бил Клинтън, Ал Гор, Джон Кери, Барак Обама и Хилари Клинтън.

Въпреки това той заявява, че вече не е лоялен към Демократическата партия. В президентската надпревара през 2024 г. той подкрепя и гласува за бившия президент Доналд Тръмп. Причината, поради която избира Тръмп пред Джо Байдън, се свежда до един основен въпрос - той смята, че политиките на републиканеца са много по-благоприятни за технологиите, по-конкретно за стартъп екосистемата.

Андресен коментира как програмите на двамата кандидат-президенти се противопоставят една на друга в последния епизод на "The Ben & Marc Show" - подкаст, който той води заедно с бизнес партньора си Бен Хоровиц.

"Иска ми се да не се налага да избираме страна", казва Хоровиц, който също така признава, че политическият му избор ще разстрои много от неговите приятели и дори майка му.

"Ние вярваме, че бъдещето на нашия бизнес, бъдещето на технологиите и бъдещето на Америка са заложени на карта."

Андресен и Хоровиц твърдят, че технологичното развитие е един от трите стълба - заедно с икономиката и военната мощ - които са позволили на САЩ да бъдат най-успешната държава в света през миналия век. Американското господство в тези три области помогна на САЩ да победят по мирен начин една от най-големите заплахи на ХХ век - Съветския съюз. Така дойде краят на Студената война, защото Русия не можеше да върви в крак със САЩ в технологично отношение, казват съоснователите на a16z.

"Защо технологиите са важни? Защото, ако нямате технологичната част от този триъгълник, няма да имате нито икономическата, нито военната част", казва Андресен.

Двамата изброиха няколко причини, поради които смятат, че администрацията на Байдън задушава стартиращите предприятия чрез свръхрегулиране и ненужно данъчно облагане, докато Тръмп ще помогне за разцвета на иновациите.

Наред с други неща, те обясняват, че не са съгласни с настоящия план на Белия дом за "свръхрегулиране" на изкуствения интелект.

"Всякакви ограничения, които налагаме, ще поставят САЩ в неизгодно положение спрямо останалия свят", коментира Андресен.

Те също така обсъдиха мнението на Тръмп за изкуствения интелект по време на скорошната им вечеря с бившия президент.

"Това, което той ни каза, е: "AI е много страшен, но ние непременно трябва да спечелим, защото ако не спечелим ние, ще спечели Китай."

Освен това Андресен отбелязва, че за разлика от администрацията на Байдън, планът на Тръмп за регулиране на криптовалутите е "категорично одобрение на цялото пространство".

Но предложението на Байдън за облагане на нереализираните капиталови печалби е това, което Андресен нарича "последната капка", която го е принудила да премине към вот за Тръмп.

Ако таксата върху нереализираните капиталови печалби влезе в сила, на стартъпите може да се наложи да плащат данъци върху увеличенията на оценката. (Поскъпването на частните компании не е ликвидно. Въпреки това правителството на САЩ събира данъци в долари).

"Ако сте компания за рисков капитал, всяка година отнемат части от портфейла. Излизате от бизнеса", казва Андресен. "Това прави стартъпите напълно неосъществими."

В миналото Андресен е говорил за значението на технологиите за обществото. През октомври миналата година той публикува "Techno-Optimist Manifesto", в който призовава производителите да игнорират критиците и песимистите и да приемат технологиите като "единствения вечен източник на растеж".

15-годишната му компания е един от най-големите рискови инвеститори в Силициевата долина, с активи под управление за над 42 млрд. долара, според PitchBook.