Повечето от най-добре финансираните компании за изкуствен интелект в Европа са основани от предприемачи с опит в американски технологични гиганти, сочи нов доклад на компанията за рисков капитал Accel.

Изследването, изготвено в партньорство с Dealroom, установява, че ръководителите на една четвърт от 221 компании за генеративен AI в Европа и Израел са работили преди това в Apple, Amazon, DeepMind, Meta, Google и Microsoft.

Тази цифра нараства до 38% за 40-те най-големи европейски и израелски компании по отношение на привлеченото рисково финансиране и 60% за 10-те водещи стартъпи.

Докладът определя генеративния AI като "нововъзникваща граница, която използва модели, обучени върху голям набор от данни за създаване на нещо ново, вместо просто да анализира съществуващи неща".

На този фон много от най-големите американски технологични компании вече са направили ранни стъпки в Европа за развитието на технологията. През 2014 г. Google купи британската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind, чиято технология е ключова за инструменти като Gemini. От своя страна Meta стартира европейското звено на Facebook AI Research в Париж през 2015 г.

Така например подкрепеният от Microsoft френски стартъп Mistral има за главен изпълнителен директор Артур Менш, бивш учен от DeepMind AI. Съоснователите Тимотей Лакроа и Гийом Лампл са работили в Meta.

Друга френска технологична компания H, която е подкрепена от Amazon, е съоснована от бившите изследователи на DeepMind Лоран Сифре, Карл Туилс и Чарлз Кантор.

По данни на Accel до момента Mistral е набрала $1 млрд. финансиране, докато H, която е само на няколко месеца, вече разполага с $235 млн.

Според доклада Google е най-големият производител на стартъпи с генеративен изкуствен интелект в Европа и Израел, като 11,3% от компаниите имат основатели с предишен опит в технологичния гигант. DeepMind е на второ място с 5%, следвана от Meta с 4,1%.

Много от основателите имат академично минало

Accel отбелязва, че университетите играят важна роля в създаването на технологични стартъпи. Според нея много европейски академии сега служат като така наречените "фабрики за основатели", които произвеждат нови лидери в AI сектора.

Повече от една трета (38%) от компаниите имат поне един ръководител, който заема или е заемал длъжност, като професор, изследовател или лектор - в академична институция.

Лурдес Агапито, съосновател на британската компания Synthesia, която използва генеративен изкуствен интелект, за улесняване на производството на видео, към този момент е професор по 3D Vision в University College London.

Тя казва пред CNBC, че престоят в UCL ѝ е помогнал да се свърже със съмишленици в технологичния сектор.

Докато учи там, Агапито се запознава с другия съосновател Матиас Ниснер, преди да създаде компанията заедно с главния изпълнителен директор Виктор Рипарбели и главния оперативен директор Стефан Тиерилд.

"Поглеждайки назад към началото на екипа, това, което беше специално за нас, е как се допълвахме толкова добре по отношение на експертните си познания", посочва тя.

Агапито твърди, че престоят в Лондон е друга "ключова съставка" за ранния успех на Synthesia.

Британските университети са най-популярната дестинация за бъдещи AI лидери, според проучването на Accel. Университетът в Кеймбридж ражда най-много стартъпи в сектора, като 7,9% от създателите са учили там.

Френският Ecole Polytechnique е втората по големина академична фабрика за таланти в Европа, като 7% от лидерите на AI компании са учили там.