Не е необичайно главни изпълнителни директори на технологични компании да са заобиколени от фенове или основатели на стартъпи, които искат да установят контакти на конференциите на индустрията по цял свят.

Но не само високопоставени имена привличат внимание.

Под светлините на прожелторите излизат основателите на някои от най-горещите и най-новите стартъпи в областта на изкуствения интелект.

Интересен факт е, че самите те не искат да са във фокуса на вниманието и опитват да го отблъснат, пише CNBC.

VivaTech, едно от най-големите технологични изложения в Европа, се радваше на присъствието на Артюр Менш, съосновател и главен изпълнителен директор на Mistral AI и на Дарио Амодей, главен изпълнителен директор на Anthropic.

Основан преди малко повече от година, Mistral AI е френски стартъп, който набра стотици милиони долари, както и подкрепата на Microsoft.

Компанията се оценява на 2 млрд. долара, но скорошни доклади сочат, че търси още финансиране при оценка от 6 млрд. долара.

Космическият възход на Mistral AI, която разработва модели на изкуствен интелект, подобно на OpenAI, постави в центъра на вниманието главния изпълнителен директор Менш.

След като в сряда завърши панела си на официалната сцена на VivaTech пред публика, той бързо беше изведен към съседната заседателна зала, предава CNBC.

Помещението се намира в ексклузивна част от събитието VivaTech с ограничен достъп, наречена Viva Lounge.

След края на събитието Менш отново беше изведен от от двамата си сътрудници, които буквално избягаха през задния изход. Изглежда, че екипът му не са иска той да бъде наобиколен от пресата или други представители на стартъпи. Само един човек за кратко успя да стисне ръката на Менш, подчертава CNBC.

Амодей от Anthropic също привлича голямо внимание. Веднага след като приключи сесията му на сцената на VivaTech в сряда, той излезе от салона и беше посрещнат от множество хора, както и от многобройни камери.

Amazon е инвестирала около 4 млрд. долара в Anthropic, основан едва през 2021 г.

Както Mistral AI, така и Anthropic са емблематични за начина, по който стартъпите за изкуствен интелект сякаш се изтласкват в светлината на прожекторите за една нощ, благодарение на огромните инвестиции от индустриални гиганти и шумотевицата около технологията.

Главният изпълнителен директор на лидерът за чипове Nvidia Дженсън Хуанг например се превърна в много по-известна фигура, след като компанията му се разраства с изумителни темпове, а цената на акциите ѝ продължава стремителното си рали, припомня CNBC.