DeepL, платформа за превод с изкуствен интелект, съобщи в сряда, че е набрала 300 млн. долара ново финансиране, което е знак, че инвеститорите все още са готови да влагат големи суми в областта на изкуствения интелект.

Сделката, ръководена от компанията за рисков капитал Index Ventures, увеличава оценката на DeepL до 2 млрд. долара.

Като нови инвеститори се включиха ICONIQ Growth и Teachers' Venture Growth, като старите поддръжници на компанията IVP, Atomico и WiL също участваха.

Със своите $2 млрд. DeepL вече струва два пъти повече, отколкото при предишния си кръг през януари 2023 г., когато набра $100 млн. от инвеститори при оценка от $1 млрд.

Създадена през 2017 г. от Ярослав "Ярек" Кутиловски, DeepL е водещ конкурент на Google Translate.

Платформата предлага преводи между 32 различни езика, включително английски, немски, френски, испански, италиански, полски и холандски.

Занапред Кутиловски казва пред CNBC, че фокусът е върху разширяването и разрастването на ключови стратегически пазари като САЩ, както и върху инвестирането в научноизследователска и развойна дейност.

През следващата година DeepL се стреми да добави и поддръжка за повече азиатски езици, а Кутиловски отбелязва, че Азия е "много силен пазар за нас".

Според него дългосрочната визия на платформата е да се превърне по-скоро в инструмент за продуктивност за компании, които искат да използват инструмента, за да премахнат досадната механична част от ежедневните бизнес комуникации.

"Наистина разширяваме продукта си, за да можем да поддържаме тези по-големи корпоративни клиенти", казва Кутиловски.

"За нас визията тук е наистина да създадем този вид езикова система за нашите клиенти. Те могат да контролират езика, на който говорят служителите им и да изпращат списъци с имейли."

През последните няколко години компанията се фокусира върху продажбата на корпоративни продукти и вече има клиенти, сред които Zendesk, Nikkei, Coursera и Deutsche Bahn.