Днешните победители на пазара на труда се учат как да използват изкуствения интелект (AI), за да останат конкурентоспособни и актуални - както служителите, така и предприятията.

„AI няма да ви замени. Ще бъдете заменени от някой, който използва AI, за да ви превъзхожда", коментира Лорънс Лиу, директор „Иновации в AI“ в Salesforce, по време на панелна дискусия на събитието World Tour Essentials в Сингапур, цитиран от CNBC.

Въпреки че много професионалисти (45%) се притесняват, че AI ще изземе работата им, мнозинството от лидерите (55%) са обезпокоени от липсата на таланти за заемане на длъжностите, според индекса на Microsoft Work Trends 2024.

2024 Microsoft Work Trends Index

Налице е недостиг на таланти и съответно огромна възможност за хора, които могат да усвояват умения в областта на изкуствения интелект, като цели 71% от корпоративните лидери посочват, че биха предпочели по-малко опитен кандидат с умения в областта на изкуствения интелект пред по-опитен кандидат без тях, сочи докладът.

Въпреки че за AI се говори още от стартирането на ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 г., големите компании бавно интегрират технологията и помагат за повишаване на квалификацията на своите таланти. Но на съвременното работно място има разминаване между това, което изглежда необходимо, и това, което е привидно осъществимо.

Въпреки че 79% от ръководителите смятат, че компанията им трябва да внедри AI, за да остане конкурентоспособна, натискът за генериране на незабавна възвръщаемост на инвестициите забавя този преход, отбелязва проучването на Microsoft. В резултат на това служителите по целия свят вземат нещата в свои ръце, като се учат да използват AI инструментите самостоятелно. Въпреки че повишаването на квалификацията в домашни условия може да доведе до конкурентно предимство, то също така създава няколко проблема.

Рискове от самостоятелното обучение в сферата на AI

Експертите твърдят, че един от най-големите проблеми с повишаването на квалификацията в областта на изкуствения интелект в домашни условия е, че много хора не знаят как да го правят безопасно и ефективно.

В интернет има много „безплатни“ ресурси за AI като ChatGPT и други инструменти, използващи големи езикови модели (LLM), но експертите казват, че тези инструменти всъщност не са безплатни. LLM са алгоритми, които могат да идентифицират, обобщават, превеждат, прогнозират и произвеждат информация, като използват огромни набори от данни.

„На този свят няма нищо безплатно. Вашите данни са стоката, с която търгувате", казва Лиу. „Не трябва да използвате данните на компанията си или каквито и да било свои лични данни, когато работите с безплатни онлайн инструменти за AI.“

Причината - по този начин може да изложите на риск чувствителни лични или корпоративни данни, а съществена част от повишаването на квалификацията по отношение на инструментите за AI е именно да се научите как да го правите безопасно и ефективно.

Задължителното умение за работа с AI

Най-важното умение, което трябва да се усвои днес, е ефективното общуване със съществуващите модели, -задвижвани от AI, смята Лиу. Пример за такива са ChatGPT на Open AI, Copilot на Microsoft и Gemini на Google.

„Хората използват ChatGPT погрешно, защото го правят точно като търсенето в Google“, предупреждава Лиу, добавяйки, че когато един потребител работи с големи езикови модели, ключът е да бъде възможно най-конкретен във въпросите си.

„Трябва да дадете на AI много контекст. Третирайте го като много трудолюбив стажант, който от време на време прави грешки. Ако помолите стажант да направи нещо, то няма да е с едно изречение. Направите ли го по този начин, той вероятно няма да разбере какво да направи".

Най-добрият начин да повишите квалификацията си по отношение на инструментите за изкуствен интелект у дома е да ги използвате, казва още Лиу. Чрез практиката можете да се научите как да подавате на големите езикови модели по-описателни подсказки, които ще ви помогнат да генерирате желания резултат.

„Все още е необходимо да познавате областта си много добре, но рутинната част от преглеждането на 20 файла вече се извършва от системата за AI. Представете си каква трансформация на работния ви процес можете да постигнете, като обработвате информацията с такава скорост“, акцентира Лиу и добавя в заключение:

„Въпреки че инструментите на AI все още могат да изглеждат чужди, до следващата година разбирането им ще бъде като да знаете как да използвате проверката на правописа в Microsoft Word“.