Изкуственият интелект, подобен на ChatGPT, ускорява научните изследвания и приближава хуманоидните роботи до реалността в Китай, където се намират много от световните фабрики.

AI съществува от десетилетия. Това, което се промени с появата на OpenAI, е способността на изкуствения интелект да разбира по-добре и да генерира съдържание по начин, подобен на човешкия. Въпреки че базираната в САЩ технология не е официално достъпна в Китай, местни компании като Baidu са пуснали подобни чатботове и модели.

В областта на роботиката разработването на генеративен AI може да помогне на машините да разбират и възприемат заобикалящата ги среда, казва пред CNBC Ли Джан, главен оперативен директор на базираната в Шънджън LimX Dynamics.

Около три месеца след като се е присъединил към двегодишния стартъп, Ли казва, че е съкратил очакванията си за това колко време ще отнеме на LimX да произведе хуманоиден робот, способен не само да работи във фабрика, но и да помага в домакинството.

Първоначално той е очаквал целият процес да отнеме от осем до десет години, но сега предвижда, че някои функции ще бъдат готови за пет до седем години.

"Видях как способностите на различни инструменти се подобриха благодарение на изкуствения интелект", отбелязва той. "Това ускори целия ни цикъл на научноизследователска и развойна дейност."

Компаниите се втурват към тази възможност. Самата OpenAI подкрепя стартъпи за хуманоидни роботи, а Tesla на Илон Мъск разработва свой собствен, наречен Optimus.

Миналата година гигантът в производството на електрически автомобили BYD инвестира в базираната в Шанхай компания Agibot само няколко месеца след нейното основаване.

А на високо ниво през ноември китайските държавни медии публикуваха снимка на президента Си Дзинпин, който наблюдава хуманоиден робот в изложбен център по време на първото си пътуване до Шанхай след пандемията. Роботът е проект на Fourier Intelligence.

Преди хуманоидните роботи да достигнат до домакинствата, както в крайна сметка възнамерява LimX, фабриките могат да бъдат изгоден сценарий, в който те да бъдат внедрени.

Според последния доклад на Станфорд за индекса на изкуствения интелект през 2013 г. Китай изпреварва Япония като най-големия инсталатор на промишлени роботи в света.

В доклада се посочва, че трите водещи сектора за инсталиране на промишлени роботи в Китай са електроника, автомобилостроене и металообработване.

Работните места

Когато става въпрос за пълно заместване на човешки работници обаче, напредъкът на AI сам по себе си не е достатъчен, oтбелязва CNBC.

Дори технологията да позволява на роботите да мислят и да вземат решения наравно с хората, механичните ограничения са основната причина, поради която хуманоидите все още не могат да заменят човешките работници, казва Лий от LimX.

Един от спонсорите на LimX, Future Capital, също е инвестирал в компания, наречена Pan Motor, която е специализирана в мотори за хуманоиди.

“Генеративният изкуствен интелект не помага пряко за роботизираните движения”, коментира пред CNBC Ерик Ся, партньор във Future Capital, инвеститор в LimX.

Но според него "напредъкът в големите езикови модели може да помогне на хуманоидните роботи с разширено планиране на задачите". Сред другите инвеститори на LimX са Lenovo Capital.

Преминаването към фабрични роботи може да се ускори, след като разходите за един робот намалеят. Стив Хофман, председател на акселератора за стартиращи компании Founders Space, казва, че работи с китайското предприятие Fastra, което според него може да започне масово производство на роботи след една година.

Той споделя, че тази година е прекарал известно време в Китай, за да обучава местните компании как да интегрират генеративен изкуствен интелект.

"Вече получихме шест поръчки от изследователски институции", казва той пред CNBC, като отбелязва, че стартъпът има за цел да намали цената на един робот до 50 000-100 000 долара.

"Ако успеем да достигнем цена от 50 000 долара, ще можем да продадем много хуманоиди" добавя той, отбелязвайки че батериите на роботите могат да се зареждат, докато те работят, 24 часа в денонощието.

"Така робота си изплаща цената за една година."

В областта на фармацевтичните изследвания генеративният изкуствен интелект може да намали разходите, без това да се отразява на човешкия труд.

"В нашия бизнес не се пестят разходи от по-малко хора. Всъщност спестявате разходи, като правите по-малко експерименти, които се провалят", казва пред CNBC Алекс Жаворонков, главен изпълнителен директор на Insilico Medicine.

Той отбелязва, че големите фармацевтични компании обикновено трябва да похарчат хиляди долари, за да възпроизведат молекула за тестване - и да проведат няколко хиляди такива теста за една програма. Жаворонков твърди, че с помощта на изкуствения интелект Insilico трябва да синтезира само около 70 молекули на програма.

През март компанията публикува статия в Nature, в която заяви, че е достигнала до фаза 2 на клинични изпитвания за лекарство, генерирано от AI.