Apple обяви, че проучва възможностите за разработване на персонални домашни роботи.

Инженерите са насочили усилията си към създаване на робот, който може да следва потребителите в дома им и да изпълнява определени команди, както и към роботизирана ръка за монитор, която може да реагира на ситуации на екрана, например да кимне, когато човек е в чата.

Проектът за домашен робот все още е в ранна фаза на проучване и разработка, съобщава Bloomberg, позовавайки се на близки до изследователския екип източници. На този етап Apple отказва коментар.

Роботиката вълнува лидерите на технологичния гигант от години.

Преди време ръководителят на отдела по хардуерно инженерство Джон Тернус и екипът по промишлен дизайн представиха версия на настолен робот, като идеята беше дисплеят да имитира движенията на главата – като кимане по време на FaceTime сесия. Освен това щеше да има функции за прецизно фокусиране върху един човек сред група от хора по време на видеоразговор.

Компанията обаче се опасяваше дали потребителите ще са готови да платят най-високата цена за такова устройство, припомня Bloomberg. Техническите предизвикателства бяха свързани с балансирането на теглото на роботизиран двигател върху малка стойка.

Според запознати, основната пречка е била несъгласието на ръководството на Apple дали изобщо да се продължи с продукта.

С днешна дата, новината за новия домашен робот, идва след като през февруари компанията обяви, че прекратява работата на екипа по създаване на електрически автомобили, наречен Special Projects Group, припомня CNBC. Съобщенията за тайната програма, в която бяха наети хиляди служители, се появиха за първи път още през 2014 г., когато Apple нае автоинженери.

Автомобилният проект беше част от вътрешните усилия за разширяване на пазарите на нови продукти за компанията.

През последните години тя инвестира значителни средства и в продукти и услуги като Apple Watch и слушалките за виртуална реалност Vision Pro. На тях обаче вероятно ще са необходими години, докато генерират значими приходи.

Стремежът на Apple към "следващото голямо нещо" е мания още от ерата на Стив Джобс.

Но става все по-трудно да си представим продукт, който би могъл да се сравни с iPhone, на който се падат 52% от продажбите на компанията за миналата година, възлизащи на 383,3 млрд. долара.

Изкуственият интелект е друг основен фокус, макар че Apple наваксва в сферата на чатботовете и други генеративни технологии. Това е сферата, в която може да има припокриване с работата в областта на роботиката.

Макар и все още в ранен стадий, изследователите на изкуствения интелект на Apple проучват използването на алгоритми, които да помагат на ботовете да се ориентират в претрупаните пространства в домовете на хората.

Apple вече е обявяла конкурси за длъжности, свързани с роботиката, което показва, че се опитва да разшири екипите, работещи по проекта.

"Нашият екип работи на пресечната точка на съвременното машинно обучение и роботиката, за да оформи изкуствения интелект, захранващ следващото поколение продукти на Apple", според описанието на една от позициите в сайта на компанията. "Търсим иновативни и трудолюбиви изследователи и инженери в областта на ML и роботиката, които да ни помогнат да изследваме, дефинираме и разработваме сложни интелигентни роботизирани системи и преживявания в реалния свят."

Други технологични компании също са проучвали разработката на домашни роботи, припомня CNBC.

През 2021 г. Amazon представи своя робот Astro за 1600 долара, който по същество представлява интелигентен дисплей на колела, можещ да отговаря на команди на Alexa.

Почти три години след дебюта си, устройството продължава да се предлага в ограничени количества. Изпълнителният директор по проекта напусна Amazon през май миналата година, а през ноември компанията пусна версия на Astro за бизнеса.

Може би най-популярният домашен робот си остава прахосмукачката Roomba, която дебютира преди повече от две десетилетия.

Amazon се съгласи да придобие iRobot през 2022 г., но възраженията на регулаторните органи в крайна сметка провалиха сделката.