Космическата надпревара, епичен сблъсък между САЩ и Съветския съюз, е олицетворение на стремежа към научно господство и на битката за геополитическо надмощие през XX век. Тя предизвика легендарни образи на междуконтинентални ракети, които пронизват небето, животни, изстреляни в земната орбита, и историческата разходка на Нийл Армстронг по Луната.

Инцидентът от началото на този месец, свързан с хуманоиден робот от Саудитска Арабия, който докосва репортерка по неуместен начин, на пръв поглед може да не изглежда дори далечно свързан с тези примери.

Но ситуацията неволно изведе роботизираните начинания на Саудитска Арабия в светлината на международното внимание, подчертавайки как държавите по света се надпреварват да постигнат напредък в разработването на функционални хуманоидни роботи, посочва Business Insider.

"Построихме огромна сграда в сърцето на Рияд, наехме повече от 70 инженери", казва пред BI Ели Метри, главен изпълнителен директор на QSS Robotics, която е създала робота и има подкрепата на саудитското правителство.

Мохамед, хуманоидът с непослушните ръце, беше представен на DeepFest, конференция за изкуствен интелект, на която повече от 2000 компании за роботика се опитаха да демонстрират технологичните постижения на Саудитска Арабия.

Подобни проекти се появяват и на други места - от Индия до Нигерия, тъй като държавите се борят за лидерство в тази бързо развиваща се индустрия. Италианският технологичен институт също работи за развитие в този сектор, създавайки iCub - хуманоиден робот от изследователски клас.

Getty Images | iCub, разработен от Fondazione Istituto Italiano di Tecnologia

Според Джорджо Мета, научен директор на института, основната им цел е основана на знанието: да се проучи дали "машинното обучение и AI изискват физическо въплъщение, за да се развие цялостно разбиране на света". Но Мета признава и ескалиращата глобална конкуренция за демонстриране на иновационна мощ, особено в светлината на нарастващата икономическа стойност на изкуствения интелект.

Той отбелязва пред BI, че човекоподобните роботи са особено ефективни при демонстрирането на напредъка, тъй като предлагат визуално и лесно за разбиране представяне на постиженията.

"Много е лесно да покажеш, че технологията ти е добра, защото я виждаш и няма какво да обясняваш. Например колкото и впечатляваща да е една компютърна програма, не е толкова забележителна, колкото един робот."

Въпреки че голяма част от работата им е съвместна, особено с други страни от Европейския съюз, Мета казва, че е бил посъветван да бъде предпазлив, когато работи с един голям световен играч в областта на хуманоидната роботика: Китай.

"Жалко е, че на учените се казва да отчитат чувствителността на геополитическата ситуация по време на своите изследвания", коментира той.

Когато става въпрос за този сектор, Китай е известен с стремежа си за доминация, така че не е чудно, че другите държави стават нервни. Страната планира да започне масово производство на хуманоиди от напреднало ниво до 2025 г., според документ с проект, публикуван от нейното Министерство на промишлеността и информационните технологии през октомври.

Fourier Intelligence, със седалище в Шанхай, споделя пред BI, че очаква да има до 1000 единици, готови за доставка през тази година. Главният изпълнителен директор Зен Кох заяви: "Китай е сериозен конкурент в стремежа си да се утвърди като водеща пазарна сила за хуманоидни роботи."

Кох обяснява, че много фактори са допринесли за напредъка на държавата, включително значителни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, а именно в областта на изкуствения интелект и роботиката.

"Огромните мащаби на пазара предлагат несравним шанс за тестване, подобряване и разширяване на употребите на хуманоидните роботи", казва той. "Това би могло да улесни бързите и чести актуализации и подобрения, като даде на китайските компании конкурентно предимство."

САЩ не обича да изостава

Конкурирайки се с китайските амбиции, американската компания Agility Robotics обяви, че през 2025 г. ще произведе "стотици" от своите роботи Digit. Компанията изгражда фабрика в Орегон, която ще бъде открита по-късно тази година.

Главният изпълнителен директор на Agility Пеги Джонсън казва, че "през 2025 г. ще достигнем до стотици, а след това ще увеличим капацитета до хиляди през следващите години".

Джонсън отбелязва, че компанията е в добра позиция да привлече клиенти и да увеличи производството си, както и че "приветства" конкуренцията.

Няколко други ключови играчи в САЩ също разгръщат мускулите си. Сред тях е и Figure AI, която е на стойност 2,6 млрд. долара и наскоро подписа споразумение с OpenAI за "разработване на AI модели от следващо поколение". Компанията също така сключи сделка с BMW за изпробване на нейните роботи в производствения процес.

Междувременно базираната в Тексас Apptronik подписа партньорство с Mercedes, за да изпробва как нейният робот Apollo може да помогне в производствената линия за сглобяване. Tesla също има свои собствени хуманоидни амбиции и по-рано заяви, че иска да започне да продава своя робот Optimus до 2027 г.

Високи залози

В днешния геополитически пейзаж Джулиан Мюлер-Калер, директор на Центъра за стратегическо прогнозиране към Stimson Center посочва, че "високите технологии започнаха да определят високата политика", като хуманоидните роботи и изкуственият интелект представляват върха на технологичното развитие и служат като символи на властта.

Според него САЩ "определят националната сигурност през призмата на превъзходството не само във военно и политическо отношение, но и в икономическо и технологично отношение".

Страната открито инвестира в тези авангардни технологии като част от стремежа си за надмощие, както и прилага други мерки, за да възпрепятства развитието на Китай в тази област. През последните няколко години САЩ въвежда контрол върху износа на полупроводници за Китай, за да ограничи високотехнологичните възможности на страната.

Но Китай, казва Калер, се е справил с предизвикателството: американските санкции са стимулирали индустрия ѝ за производство на чипове, като според TIME по-голямата част от най-бързо развиващите се компании за чипове в света сега са китайски.

"Те знаят, че изграждането на корабен флот или самолетоносач отнема десетилетия", добавя Калер. "Високотехнологичният сектор е мястото, където китайците смятат, че имат шанс да наваксат."

През август миналата година Пекин обяви, че създава фонд на стойност 1,39 млрд. долара за разработване на център за хуманоидни роботи. По това време столицата вече беше дом на над 100 предприятия в областта на роботиката.

Но Ли Боян, президент на EX Robots, базирана в китайската провинция Ляонин, заяви пред CMG, че Китай е изправен пред предизвикателства при извеждането на роботите от лабораториите и въвеждането им в масово производство.

Boston Dynamics е съгласна. Внедряването на роботи в голям мащаб е "невероятно трудно предизвикателство", посочва представител на компанията пред BI. Въпреки че съществуват пречки пред масовата имплементация на технологията, потенциалните ползи са значителни.

Повишеното производство на хуманоиди би могло да подсили възприеманата мощ на една нация, като увеличи работната сила на населението ѝ, отбелязва изпълнителният директор на Engineered Arts Уил Джаксън.

"Ако можете да произведете населението си, изведнъж ще имате всички тези видове дигитални граждани или ще можете да повишите значимостта на страната си. Те не се оплакват, не стачкуват и не искат работнически права", казва той.

Но Джаксън предупреждава, че се намираме в пика на това, което консултантската компания за управление Gartner нарича "hype cycle". Това се характеризира с пет фази: технологичен спусък, пик на инфлационните очаквания, дъно на разочарованието, наклон на просветлението и плато на производителността.

Според Джаксън хуманоидите се намират във фазата на завишените очаквания от цикъла, като много се говори за това какво точно би могла да направи технологията.

"Те не са внедрени", казва той. "Това не е технология, която действително се използва. Повечето от компаниите, които ги произвеждат в момента, не са доставили дори един робот. Има много оптимизъм, който вероятно не е много добре обоснован."

Дори и така, според Джаксън и главния технически директор на Agility Robotics Мелони Уайз, се очаква индустрията да бъде стимулирана от наскоро представения проект GR00T на Nvidia.

Според тях той би могъл да помогне на сектора да достигне до преломна точка, като изгради модел на основа с общо предназначение за хуманоидните роботи, който ще им помогне да се учат от предишни взаимодействия и да изпълняват ежедневни задачи.

Докато състезанието за пускане на хуманоидни роботи в света изглежда като надпревара на два коня между САЩ и Китай, Саудитска Арабия отказва да остане настрана.

Метри от QSS отбелязва: "Имаме всички възможности, имаме мозъците, имаме ресурсите, имаме много голям пазар. Днес Саудитска Арабия се конкурира с Европа, конкурира се със САЩ. Тя е между най-големите пазари в света."

По данни на Statista се очаква тази година приходите на саудитския пазар, подхранвани от значителни инвестиции, да достигнат близо 120 млн. долара. На този фон пазарите в Китай и САЩ вече са надхвърлили границата от един милиард долара.

Но Метри остава необезпокоявана от глобалната конкуренция: "Защо правим това в Саудитска Арабия? Защото, защо не?"