През 2013 г. робот помогна на полицията да залови атентаторите на Бостънския маратон. Няколко години по-късно, след като мъж уби петима полицаи в Далас, Тексас, и заплаши да застреля още в засада на паркинг, полицията реши да избегне още жертви, като изпрати експлозив С4. Доставен от 800-килограмов робот на Northrop Grumman, материалът се взривява и убива заподозрения.

"Другите варианти щяха да изложат служителите ни на сериозна опасност", заяви тогава началникът на полицията в Далас Дейвид Браун.

"Ако един полицай влезе в стая и там има въоръжен противник, той няма друг избор, освен да стреля", казва Шон Билат, бивш главен изпълнителен директор на Endeavor Robotics, пред Business Insider.

Един от първите напреднали полицейски роботи е внедрен през 2017 г. в рамките на полицейското управление на Дубай.

Наречен "Робокоп", той използва AI, за да разпознава човешките емоции. Намерението му е да помага на жителите на Дубай "в моловете или по улиците" по думите на ген. Халид Насер Ал Раззуки, генерален директор на дубайската полиция.

"Робокопът е най-новото интелигентно попълнение в полицията и е създаден, за да ни помага в борбата с престъпността, да поддържа града в безопасност и да подобрява нивото на щастие", каза още той.

Полицията на Ню Йорк ще бори престъпността с роботи NYPD внедрява три различни технологии за сигурност и наблюдение

Полицейските роботи не се различават много от другите видове, тъй като всички те използват изкуствен интелект, машинно обучение и интернет, за да изпълняват задачите си.

Основната разлика между полицейския робот и сервизния е задачата, която са програмирани да изпълняват. Полицейските роботи, използвани от правоприлагащите органи и правителствените агенции, са програмирани да правят проверки на пътя въз основа на моделите на шофиране, да използват лицево разпознаване за откриване на престъпници и дори да предотвратяват измами.

Сред ползите от внедряването на полицейски роботи е, че те поемат рисковата по своята същност задача да издават фишове за превишена скорост и други задължения по спиране на движението, също така могат ефективно да осигурят безопасност и да премахнат някои пристрастия в полицейската дейност.

Повишена ефективност

На роботите не се налага да правят почивки, което им позволява да бъдат на разположение за изпълнение на служебните си задължения за по-дълги периоди от време. Това е предимство, когато става въпрос за изпълнение на повтарящи се задачи и подпомагане на наблюдението. Пример за това е патрулиране на даден район или бързо идентифициране на потенциални заподозрени в тълпата. К5, автономен робот за сигурност, е използван от полицейското управление на Ню Йорк (NYPD), за да подпомогне наблюдението на дейността на Times Square.

„Бейби бумърите“ се пенсионират, роботи спасяват германската индустрияФедералната агенция по заетостта очаква до 2035 броят на работниците в страната да се свие със 7 млн. души

Намалено излагане на опасност

Рубен Брюър, старши изследовател в областта на роботиката в SRI International, е изобретил робот, който позволява на полицаите да правят проверки на пътя, без да излизат от служебните си автомобили.

"Основното предимство на робота пред човека е, че физическата опасност вече няма значение", казва той пред Washington Post. "Роботът е чисто отбранителен, така че не може да нарани шофьора. Ако шофьорът повреди робота, щетите са само пари за подмяната му".

Брюър също така отбеляза, че "хората са по-опасни, когато са уплашени, така че целта е да се премахне възможността да бъдат физически наранени, за да се създаде безопасна среда".

Роботите-убийци стават реалност, засега в Сан ФранцискоМестната полиция ще може да използва роботизирана помощ в „изключително редки случаи“

Може да намали ненужните спирания на пътя и глобите

Комбинирането на роботиката с технологията за самоуправление може да доведе до полицейски автомобили с възможност за автономно сигнализиране на шофьори и писане на фишове за нарушения - всичко това без присъствието на полицейски служител. Някои предполагат, че това ще намали полицейските спирания на пътя, които се дължат на запълване на квотите за издаване на глоби, или може би просто поради човешко подозрение.

"Ще имате по-малко проблеми с полицаи, които спират автомобил, защото не се вписва в определен квартал например. или преследват превозни средства в продължение на километри, чакайки да се случи нещо нередно", казва един от поддръжниците на полицейските роботи пред Washington Examiner.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

Недостатъци на използването на полицейски роботи

Някои се опасяват, че тези машини могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Дори полицията в Ню Йорк отмени използването на роботизираното куче Дигидог на Boston Dynamics през 2021 г., след като получи отпор от общността и държавни служители.

Предубеденост и неправилно идентифициране на заподозрени

Макар че роботите може да нямат присъщи расови пристрастия например, това не означава, че технологията за изкуствен интелект, която стои в основата им, е съвършена. Всъщност, както установи изследователят от MIT Media Lab Джой Буоламвини, тя дори не е адекватна: Хората с тъмна кожа се идентифицират погрешно от софтуера за анализ на лица много по-често, отколкото тези с по-светла. Някои от тези полицейски роботи използват подобна технология.

"Цветнокожите всъщност са глобалното мнозинство", казва Буоламвини пред Boston Magazine. "По-голямата част от света, която аз обичам да наричам недостатъчно извадково мнозинство, не е представена в рамките на данните за обучение, използвани за валидиране на системите за изкуствен интелект. Заблуждаваме се колко голям напредък сме постигнали."

Тя добави, че тези, които вече са по-склонни да бъдат обект на полицейско преследване, "са най-малко представени в кода за разпознаване на лица", което ги излага на "по-голям риск да бъдат погрешно идентифицирани като заподозрени в престъпление". Тъй като живеем в общество, което отразява исторически предразсъдъци, които продължават и до днес, трябва да се изправим срещу вида на данните, които генерираме и начина, по който ги анализираме.

Роботи обещаха да не крадат работни места и да не се бунтуват срещу хоратаТе обаче дадоха разнопосочни отговори на въпроса дали трябва да се подчиняват на по-строги правила

По-силни от хората

Освен това съществува и риск за прекомерно насилие.

В разговор с Politico през 2016 г. Джей Стенли, политически анализатор в Американския съюз за граждански свободи, пита дали роботите трябва да се използват от полицията само при "извънредни обстоятелства" или трябва "да започнат да настояват за роботи, специално предназначени за използване на сила".

При липса на преценка от страна на полицейски служители, допълва Стенли, роботите могат да действат прекалено силно в ситуации, които изискват нюанси и сдържаност.

"Да речем, че има протест и на мястото няма полиция", казва той. Полицейските роботи потенциално биха могли да разпръснат "лютив спрей, сълзотворен газ, или гумени куршуми върху тълпата ... и да ударят хора, които не са замесени. Това е мрачна картина."

Кейт Книбс от The Ringer прави следната прогноза за бъдещето на машините: "Тъй като органите на реда продължават да увеличават запасите си от военни роботи и въоръжени дронове, възможностите за използване на тези инструменти със сигурност ще се увеличат".