Ако някога идеята за роботи-убийци, които се вихрят в градска среда, беше по-скоро част от филмовите сценарии, то вече те са част от реалността. Пример за това е Сан Франциско, където полицията ще може да използва роботи за убиване на хора в „ограничени спешни ситуации“ съгласно противоречива нова политика, одобрена от градските власти във вторник, съобщава специализираното издание Government Technology.

Ръководителите на местната полиция са поискали да им бъде разрешено да използват роботи със смъртоносна сила в „изключително редки случаи срещу заподозрени в насилие като, например, масови убийци или атентатори самоубийци“. Критиците на идеята обаче са категорични, че това отваря широко вратата за злоупотреба със сила.

Въпросът е част от по-широк дебат в района на залива за това как да се балансират правомощията на полицията за борба с престъпността с помощта на съвременни технологии, като същевременно се защитават гражданските свободи. През септември местните власти позволиха на полицията в някои случаи временно да следи на живо записите от градското видеонаблюдение, въпреки силните възражения на обществени организации, свързани с възможностите за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроноветеМинистерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност

Роботи на въоръжение

Иначе, полицейските роботи не са нещо ново за Сан Франциско. Според говорителя на местната полиция Робърт Руека между 2010 г. и 2017 г. са били закупени 17 робота - 12 от които функционират.

Всички тези роботи са способни "да се справят със задържане на престъпници, критични инциденти, извънредни обстоятелства и изпълнение на заповед за оценка на подозрителни устройства", коментира Руека.

Някои от роботите, които понастоящем са в арсенала на полицията в Сан Франциско, като Remotec F5A могат да изкачват стълби, да вдигат над 85 килограма, да преодоляват бордюри, да обследват всякакви опасни ситуации и да се изправят сами, ако бъдат преобърнати. Нито един от тях обаче досега не е бил оборудван със смъртоносно оръжие.

Първият известен пример за използване на робот от правоприлагащите органи на САЩ със смъртоносна сила е от 2016 г., когато полицията в Далас използва робот, въоръжен с взривно устройство, за да убие мъж, прострелял смъртоносно петима полицаи.

В мотивите за разрешаването на роботите-убийци е посочен и случая в Лас Вегас от октомври 2017 г., когато стрелец откри огън от хотелска стая по музикален фестивал и уби 60 души. Ранените бяха стотици, а стрелецът в крайна сметка се самоуби.