Запознайте се с TX SCARA - робот, който в момента е на обучение във веригата магазини FamilyMarts в Токио, Япония. Той работи зад хладилните рафтове и се учи как да зарежда рафтовете и да преценява кои са по-желаните от клиентите стоки, за да ги поставя на по-достъпни места.

TX SCARA е продукт на компанията Telexistence. Оттам се надяват роботът да намери по-голямо приложение, замествайки човека в скучните и повтарящи се задачи на работното място, пише Fox Business.

Това е посоката, в която вървим. Най-добрият начин да направим това е да използваме роботите, казва главният изпълнителен директор Джин Томиока.

TX SCARA и неговата система за изкуствен интелект, наречена „GORDON“, знае кога и къде трябва да бъдат поставени продуктите, за да бъде в помощ на клиентите. Хардуерът използва графични процесори на Nvidia и позволява дистанционен контрол през Azure, облачната услуга на Microsoft.

След като сканира продуктите, роботът използва щипките си, прикрепени в края на механични ръце, за да хваща бутилки и кутии. По този начин умело презарежда рафтовете в магазини. Ако се чудите каква е производителността му, трябва да знаете, че TX SCARA е способен да презареди до 1000 бутилки и кутии на ден.

Учени съживяват мъртви паяци и ги превръщат в роботиЕкспериментът, който е в областта на т. нар. „некроботика“, превръща труповете на вълчи паяци в хващачи, които могат да манипулират предмети

Автоматизираните системи отдавна намират широко приложение във фабрики в цял свят. Telexistence обаче вижда бъдеще за своите роботи и в по-малки работни помещения - магазини, складове и др. От там уточняват, че машините могат да бъдат усъвършенствани, за да взаимодействат с хората. Това още повече разширява потенциала им да решат проблема с работната ръка.