Руските бойни роботи Marker в скоро време ще бъдат разположени на фронтовата линия в Украйна, съобщиха местните медии в началото на седмицата, цитирани от Newsweek.

От изданието цитират Дмитрий Рогозин, бивш генерален директор на “Роскосмос” и бивш вицепремиер на Русия, който в момента е ръководител на група военни съветници, известна като "Царските вълци". В своя акаунт в Telegram той е категоричен, че роботизираната платформа ще премине "бойно кръщение" в района на Донбас в Източна Украйна.

Рогозин цитира държавната информационна агенция ТАСС, според която бойният робот "работи автономно" за изпълнение на бойни задачи, както и за локализиране на цели на разстояние от около 15 километра. Marker може също така да определя и обстрелва вражески цели "в засегнатия район със собствените си огневи оръжия", пише още Рогозин.

Star Wars: Лазерите влизат на въоръжение в борбата срещу дроноветеМинистерството на отбраната на Великобритания обяви, че успешно е тествало ново лазерно оръдие - кулминация на пет години развойна дейност

Роботите са били тествани на руския космодрум "Восточний", съобщават от ТАСС, като добавят, че "няколко" единици вече са се отправили към Източна Украйна".


Заключителните тестове на бойните роботи бяха обявени от руските държавни медии през юни 2020 г., като тогава ръководителят на проекта посочи, че след това те ще бъдат предадени на разположение на руското министерство на отбраната. Тогава, Олег Мартянов, ръководител на Националния център за развитие на технологиите и основните елементи на роботиката към Руската фондация за перспективни изследователски проекти, коментира, че разработчиците "вече са научили Marker да стреля не само със спортно оръжие, но и да сваля летящи дискове с автомат "Калашников" многократно по-бързо от човек".

По думите му бойният робот може да прави разлика между цивилни и военни, за да се насочи към тези, които представляват "пряка заплаха", така че "пропуска обекти, които се намират по траекторията на огъня, но не са такава".

САЩ и Германия са на крачка да изпратят модерни танкове на УкрайнаБерлин ще се ангажира да предостави около 14 танка Leopard 2 на Киев

От Риа Новости припомнят, че роботът тежи около 3 тона и може да бъде оборудван с различни оръжейни системи. Той притежава "най-напредналите инструменти за автономно управление, разработени от Русия, както и такива за разпознаване на обекти, базирани на изкуствен интелект", добавят от новинарската агенция и посочват, че Marker е бил модернизиран, за да бъде използван като автономен "куриер", както и да помага при евакуация на ранени от бойното поле.

В публикация от миналия месец ТАСС съобщава също така, че се очаква руският боен робот да бъде полезен и при борбата с безпилотни летателни апарати.