Представянето на мъжки хуманоиден робот от саудитска компания не мина по план, след като той докосна репортерка по неуместен начин.

Саудитската компания за роботика QSS дебютира с "Хуманоидния робот Мохамед" на DeepFest в Рияд миналата седмица. Роботът, облечен в традиционно саудитско облекло, говореше на арабски и английски език, съобщава Business Insider.

В публикацията на DeepFest в X Мохамед беше описан като "първия саудитски робот във формата на човек", както и като национален проект за популяризиране на постиженията на страната в областта на изкуствения интелект.

По време на презентацията репортерът на Al Arabiya, Рауя Касем, застава пред Мохамед, докато той говори на публиката. Популярен видеозапис на инцидента показва, че роботът протяга ръка напред, за да докосне задната ѝ част.

В клипа се вижда как Касем отговаря със строг поглед, последван от вдигната длан към Мохамед, преди тя да продължи да говори. Потребителите на социалните медии обвиниха компанията, заради неуместната постъпка на робота ѝ.

В отговор QSS казва пред Metro, че роботът е "напълно автономен" и работи "самостоятелно без пряк човешки контрол". Компанията добавя, че служителите са "информирали активно всички присъстващи, включително репортерите, да спазват безопасно разстояние от робота по време на демонстрацията му".

Отбелязвайки, че е прегледала кадрите около инцидента, QSS коментира, че "няма отклонения от очакваното поведение" на Мохамед. Въпреки това тя посочва, че ще предприеме "допълнителни мерки", за да предотврати "приближаването на когото и да било до робота в рамките на зоните му на движение".

Хуманоидните роботи могат да бъдат едно от следващите големи неща, които ще се появят в резултат на бума на изкуствения интелект. Според MarketsandMarkets до 2028 г. стойността на индустрията може да достигне 13,8 млрд. долара. Но както се вижда все още има дълъг път, преди тези роботи да започнат да идват за вашата работа.