С всеки изминал ден напрежението в офиса расте. Едни колеги продължават да се питат как други успяват да отговорят навреме и качествено на всички клиенти, като в същото време извличат най-важното от всички ключови срещи и освен това са готови с презентациите си в срок.

Първите със сигурност не работят по-малко, но вторите със сигурност работят по-умно, оставяйки имейл комуникацията на изкуствения интелект или пък изпращайки на онази важна среща бот на свое място.

По данни на Pew Research Center около 20% от заетите споделят, че са използвали ChatGPT на OpenAI за работа към февруари 2024 г., което е увеличение спрямо 8% преди година. Според проучване на Adobe най-популярните употреби на изкуствен интелект на работното място са проучванията, писането на чернови за имейли и създаването на визуализации и презентации.

Увеличаването на производителността от изкуствения интелект се оценява на трилиони долари през следващото десетилетие, според експертите. Много компании насърчават работниците си да приемат и усвояват новите инструменти. Отраслите, които ще извлекат най-голяма полза, са продажбите и маркетингът, обслужването на клиенти, софтуерното инженерство и разработването на продукти. За повечето служители това може да направи ежедневието не толкова досадно.

"Ако ще използвате AI като работен инструмент, трябва да помислите за всички начини, по които той може да промени собствените ви умения", казва пред The Wall Street Journal Ларина Йи, старши партньор в консултантската компания McKinsey.

Важно е да се отбележи, че използването на изкуствен интелект на работното място може да доведе до уволнение - или поне до някои неприятности. Миналата година съдия санкционира адвокат, позовал се на фалшиви дела, генерирани от халюцинациите на ChatGPT. Някои компании напълно ограничиха използването на AI.

Други предприятия и шефове подтикват служителите си да използват технологията възможно най-често, но според конкретни указания.

Правило № 1: Не въвеждайте никакви фирмени данни в инструмент без разрешение. Правило № 2: Не забравяйте да проверявате информацията.

С ChatGPT е лесно да се "играе". От една страна, версия 3.5 е безплатна, въпреки че ChatGPT Plus за 20 долара на месец (която включва GPT-4) дава по-добри резултати. Вашата компания може би вече плаща за AI инструменти на Google или Microsoft.

Независимо дали работите за себе си или в огромна компания, има четири главни области според анализ на WSJ, в които AI може да ви помогне. За целта на проучването, изданието подбира най-добрите заявки (известни още като промптове) и най-изчистените трикове, които да опитате във всяка категория.

По-лесна имейл комуникация

Имейлите са досадни, но AI може да улесни обратната връзка, когато използвате технологията по правилен начин.

Най-полезни трикове: Обобщавайте дълги потоци от имейли. Добавете възможно най-много лични елементи към чернови, за да получите отговор, който звучи по-естествено.

Какво да не правите: Да използвате неясни подкани.

С безплатна версия на Microsoft Copilot или на чатбота Gemini може да подканите инструмента да напише думи на насърчение, молба за отпуск или някакво друго предположение за имейл. За секунди ще получите работещ, макар и безхарактерен проект.

За да работите с изкуствен интелект във вашата имейл услуга, вие или вашият работодател трябва да платите. Срещу 20 долара на месец Copilot Pro позволява на потребителите на Outlook да изготвят, коригират и отговарят на имейли, както и да обобщават дълги кореспонденции. Ако компанията ви плаща за корпоративната версия на Microsoft, Copilot може да прави справки с файлове, записани във вашия облак.

Планът Google One AI Premium, който също струва 20 долара на месец, интегрира Gemini в личните акаунти в Gmail. Обобщаването на дълга кореспонденция ще се появи скоро, но засега функцията Help Me Write (Помогни ми да пиша) ви помага да изготвяте и коригирате имейли.

Срещу 30 долара на месец или 144 долара на година премиум услугата на Grammarly с генеративен изкуствен интелект може да се появи в повечето текстови прозорци на вашия компютър с Windows или Mac. Можете да пишете промптове, да персонализирате гласа си и да зададете предпочитанията си за по-късно.

Пример за добра подкана: "Напиши имейл до моя пряк подчинен с молба да намери време в календара си, за да обсъдим проектите, по които ще работи, докато ме няма следващата седмица. Пиши с приятелски, но настойчив тон и го направете кратко, не повече от два параграфа."

Презентации

Най-полезната функция: Превърнете записките си в PowerPoint презентация с помощта на Copilot.

Как се прави: Включете достатъчно елементи на слайда в PowerPoint за интересни възможности за оформление.

Designer в PowerPoint предлага уникални оформления на слайдовете въз основа на информацията в презентацията. Ако например имате списък с дати на даден слайд, функцията може да предложи времева линия.

Потребителите на лични акаунти, които плащат за Gemini, могат да накарат бота да генерира уникални фонове и изображения в приложението Google Slides. (Само не питайте за хора, тъй като Google деактивира тази функция след недоволството от неточното изобразяване на раси и етноси). Потребителите на Gemini за Google Workspace скоро ще могат да подканят бота да създава слайдове въз основа на съдържание от Gmail и Drive, според информация от говорител на компанията.

Резюмета

Най-полезни функции: Съберете ключови моменти от видеоклипове в YouTube, без да се налага да ги гледате.

Как се прави: Помолете чатботовете да обяснят сложни теми или резултати по разбираем за вас начин.

Сложни, скучни документи? Чатботовете ги обичат. Безплатни инструменти като Copilot в браузъра Edge на Microsoft могат да обобщават уеб страници, статии, PDF файлове или други източници, които нямате време да прегледате. Не претоварвайте обаче бота с прекалено дълги видеоклипове или файлове.

ChatGPT позволява само на тези, които плащат за Plus, да качват файлове. Други инструменти за изкуствен интелект, като Perplexity и Claude на Anthropic, служат безплатно за качване на няколко файла с ограничен размер. Включването на разширението Google Workspace в чата Gemini служи да се позовавате на имейли и файлове в Docs и Drive, така че можете да го помолите да обобщи информацията, която вече сте запазили там. (Внимавайте: подобно на всички AI модели, той също е способен да халюцинира, измисляйки имена на несъществуващи хора)

Пример за добра подкана: "Изброй петте ключови извода, обсъдени в това видео, в списък с подточки."

Изпратете своя чатбот на срещи вместо вас

OtterPilot на Otter.ai може да се присъедини към срещи в Zoom или Google Meet и да води бележки вместо вас, дори и да не присъствате. AI генерира стенограма и записки, които включват кратко резюме, конспект и списък със задачи. Неговата функция за чат може да ви навакса с пропуснатото, ако пристигнете със закъснение, и да припомни теми от предишни срещи. Безплатната версия ви дава само 300 минути транскрипция и 20 заявки за чат на месец. Премиум версията започва от 17 долара на месец.

Otter не винаги знае кой какво е казал, забравя имена и идентифицира неправилно хора. Можете да прегледате записаните транскрипции, за да проверите съмнителните моменти.

Zoom вече разполага с AI Companion за платени потребители. Той също обобщава срещи и дълги разговори в чата, разработва идеи и организира акцентите от срещите по теми. Само домакинът може да активира тези функции на инструмента, така че ако не ръководите срещата, ще трябва да го помолите.

За корпоративните клиенти на Microsoft, чатботът Copilot е вграден в Teams и може да води бележки, да обобщава чатове и дори да отговаря на въпроси. Акаунтите на Gemini за Google Workspace с добавката Enterprise или AI Meetings and Messaging също могат да правят записки и да ги резюмират по време на и след срещи.

Ако колегите ви забележат, че сте пропуснали срещата и вместо това сте изпратили бот, най-добрият ви отговор може да бъде: "Добре дошли в бъдещето."