За бизнеса в САЩ четиридневната работна седмица вече е на хоризонта благодарение на развитието на AI, смята инвестиционният титан и собственик на New York Mets Стив Коен.

„Вярвам, че 4-дневната работна седмица идва“, казва той пред CNBC и допълва: „С появата на изкуствения интелект започна да се говори, че хората просто не сме продуктивни в петък.“

Кога точно ще настъпи промяната все още не е ясно, но Коен вижда в нея възможност за инвестиции. По-кратката работна седмица ще облагодетелства компаниите в сферата на свободното време, развлеченията, спорта и туризма, смята той. Тази нагласа обяснява и скорошните му инвестиции в голф организацията PGA Tour, пише Inc.

Четиридневната работна седмица далеч не е нова концепция – още Ричард Никсън обмисля идеята в ролята си на вицепрезидент. Шест десетилетия по-късно в щата Мериленд заговориха за пилотна програма за проучване ефектите от съкращаването на работните дни. В крайна сметка през март 2023 г., вносителите оттеглиха законопроекта си с мотива, че са обезпокоени от потенциалните разходи и нежеланието на законотворците да опитат нещо ново.

Идеята се възроди миналия месец, но в много по-голям мащаб, когато сенатор Бърни Сандърс предложи в цялата страна да бъде въведена 4-дневна работна седмица. Мярката има за цел да намали стандартната продължителност на труд от 40 на 32 часа седмично.

„Преходът към 32-часова работна седмица без орязване на заплатите не е радикална идея“, казва Сандърс през март, когато представя проектозакона си.

Но собствениците на бизнеси, които ще платят тази сметка, не са съгласни с него и консенсусът е в най-добрия случай колеблив. Борбата с 40-часовата работна седмица, наложила се още през 1938 година – след като Конгресът подписва Закона за справедливите трудови стандарти, ще бъде трудна.

Век по-назад обаче условията са били дори по-тежки – по време на Индустриалната революция работниците са се трудили по 80-100 часа седмично. През 1866 г. Националният работнически съюз прави опит да утвърди осемчасовия работен ден. Макар и неуспешни, усилията помагат за събирането на обществена подкрепа за мярката.

Републиканци като сенатор Бил Касиди вече се бунтуват срещу предложението на Бърни Сандърс с мотива, че то би ощетило малките бизнеси, влошавайки недостига на работна ръка.

За сътрудниците на Коен – собственик на хедж фонда Point72, 4-дневната работна седмица остава мираж, ако пазарите остават отворени и в петък. „Оставете ни нас. Мнозинството все някога ще получи възможност за тридневен уикенд“, казва той.