Франция е най-новата страна, която се присъедини към опитващите се да въведат четиридневна работна седмица.

Но за разлика от останалите, които прилагат пилотно системата само за избрани компании, целта на Франция е да отвори програмата специално за разведени родители, които си поделят попечителството над децата.

Схемата, за която първи съобщи The Times, ще стартира през септември и ще се прилага за избрана група държавни служители.

На практика родителите, които имат попечителство над детето си само в определени седмици, могат да работят четири дни вместо пет, съгласно новата програма, допълва Fortune.

35-годишният Габриел Атал, най-младият министър-председател в историята на страната, нееднакратно е изразявал мнението си на привърженик на четиридневната работна седмица.

Според плана, който въвежда сега, служителите ще прекарват повече часове в офиса в работните дни, така че отработеното време да не намалява от предвидените 35 часа. Не е ясно дали часовете ще бъдат намалени завинаги или ще бъдат компенсирани с допълнителна работа през останалите дни от седмицата.

За първи път Атал въведе четиридневна работна седмица преди две години, когато беше министър на бюджета на Франция. Сега той се надява да разшири системата, така че да се прилага за цялата френска работна сила, съобщава още The Times.

Сред другите икономически реформи, предложени от Атал, са промени в системата на минималната работна заплата и намаляване на данъците за средната класа.

Франция изпитва остра нужда от по-голяма гъвкавост при съвместното отглеждане на деца – около половин милион деца (или 12% от общия брой) сменят родителите си всяка седмица.

Проучванията показват, че разводът може да има негативно влияние върху стандарта на живот на децата, според френския институт за демографски изследвания INED.

Новата четиридневна система би могла да помогне, като се съобрази с графика на родителите, така че те да могат да прекарват повече време с децата. Планът ще бъде обсъден на правителствен семинар следващата седмица.

От години във Франция се засилва желанието за въвеждане на четиридневна работна седмица, след като в началото на новия век беше въведена 35-часова работна седмица.

Към момента около 10 000 работници вече работят на четиридневна седмица, съобщава Le Monde.

Френската компания LDLC е пример за добра практика, отчитайки с 40% по-висок оборот след въвеждането на по-кратка работна седмица, без да се налага да наема нови служители.

Някои от съседите на Франция обаче имат значителна преднина. Белгия въведе реформа, която дава право на хората да работят четири дни.

Други държави, включително Обединеното кралство и Исландия, пилотно въведоха по-кратка работна седмица и отбелязаха преобладаващо положителни резултати. Служителите твърдят, че при новата система не са толкова преуморени и са по-продуктивни.

Германия стартира пробна версия на програмата по-рано тази година, допълва Fortune.