Американската технологична стартъп компания Bolt въведе четириседмичната работна седмица за постоянно.

Базираната в Сан Франциско компания в сферата на електронната търговия въведе пилотно програмата през миналата есен, а резултатите са изключително положителни, казва основателят на компанията и главен изпълнителен директор Райън Бреслоу.

“Не можех да си представя да ръководя компания по никакъв друг начин,” допълва той.

Продуктивността на служителите се е увеличила, работата беше рационализирана, служителите са доволни, казва той. Проучване, направено в края на тримесечния пробен период, установява, че 94% от служителите и 91% от мениджърите искат програмата да продължи.

Освен това 84% от служителите казват, че са по продуктивни, а 86% са заявили, че използват по-ефективно времето си. Междувременно, 84% от служителите на Bolt отчитат подобрения в баланса между работата и личния си живот.

Идеята не е непременно да се работи повече часове, а да се работи по-ефективно. През работното си време служителите са изключително концентрирани, казва Бреслоу.

В момента в редица други страни се изпробват четиридневната работна седмица

“В много компании хората са интересуват повече от това да изглежда, че работят, отколкото от самата работа,” отбелязва той.

“Така имате безброй срещи, безброй документи, безброй презентации,” казва Бреслоу. “Невъзможно е да се превъзмогне всичкия този шум и да се стигне до същината на нещата.”

Bolt, която има 550 служители на пълен работен ден, е една от редицата компании, които вече преминаха към съкратена работна седмица.

Защитници на тази идея се надяват тя да се разпространява все повече, особено в период, в който привличането и задържането на служители е с голям приоритет. Милиони служители в САЩ са напуснали работа през последните няколко месеца, като само през ноември те възлизат на рекордните 4.5 милиона. Експерти предупреждават, че тази тенденция ще продължи, пише CNBC.

За момента 30 компании в САЩ и Канада са се присъединили към инициатива за изпробването на 4-дневна работна седмица с шестмесечна пилотна програма. Пилотни програми ще бъдат стартирани още във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Няма гаранция, че четириседмичната работна седмица ще се впише във всяка компания и всеки бизнес модел. Тя трябва да бъде въведена по правилния начин.