Unilever се превърна в поредната голяма компания, която планира да тества четиридневна работна седмица за част от служителите си, пише CNN.

Дистрибуторът на чайовете Lipton, сапуните Dove и сладоледите Ben & Jerry's обяви, че служителите на компанията в Нова Зеландия ще работят по 4 дни в седмицата, като всеки ще има правото да заяви своите предпочитания за това в кои дни иска да работи и почива.

Тестът ще започне от този месец и ще продължи една година, информираха от компанията, която има 81 служители в Нова Зеландия.

Всеки един от служителите ще може да запази своето пълно възнаграждения по време на тестовия период. Прогресът на този тест ще бъде следен от Технологичния университет на Сидни.

Това не е първата компания в Нова Зеландия, която предприема подобна стъпка.

Още през 2018 г. Perpetual Guardian, която се грижи за завещанията и имотите на своите клиенти, направи двумесечен тест, а по-късно превърна четиридневната работна седмица в постоянна практика.

В Нова Зеландия: 4-дневна работна седмица в подкрепа на туризмаПремиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обмисля въвеждането на четиридневна работна седмица като инструмент в подкрепа на местната икономика

Управляващият директор на Unilever New Zealand Ник Бенгс обяви, че компанията е впечатлена от тестовете и че старият начин на работа вече не отговаря на целите.

Дори министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн е на мнение, че новият начин на работа може да помогне за възстановяването на икономиката на фона на пандемията от коронавирус.

Смята се, че именно намалената работна седмица увеличава продуктивността на служителите. Плюсът за тях е, че от една страна ще имат с 1 почивен ден повече на седмица, но също и че могат сами да определят само работния си график.

Тестовете за четиридневна работна седмица се правят вече и в част от най-големите компании в света. През миналата година от Microsoft Япония експериментираха, като даваха почивен ден на своите служители във всеки петък от месец август.