Испания вече е известна със своите следобедни сиести.

Сега страната може да възприеме нов подход към баланса между професионалния и личния живот - с въвеждането на четиридневна работна седмица.

Идеята е предложена от местната политическа партия Más País, а пилотна програма, базирана на нея, наскоро получи одобрение от правителството.

Според The ​​Guardian сред мотивите на партията е фактът, че испанците работят много, но не са сред най-продуктивните.

Конкретните подробности, касаещи пилотната програма, все още се обсъждат от държавните служители.

Партията предлага да бъде стартиран тригодишен проект на стойност 50 милиона евро, който ще позволи на компаниите да намалят часовете работа с минимален риск.

Разходите на компания, тестваща четиридневната работна седмица, могат да бъдат покрити на 100% през първата година, на 50% през втората година и на 33% през третата година.

Така в проекта биха могли да участват около 200 компании с общо от 3000 до 6000 работници. Целта е работното време да бъде намалено, но без това да се отрази върху продуктивността, заплатата и приходите.

Все повече компании въвеждат четиридневна работна седмицаЧетиридневна работна седмица със заплащане като за пет работни дни?

Пилотната програма може да стартира още тази есен, а Испания ще бъде първата страна в света, която ще проведе експеримент с такъв мащаб. Проект като този не е прилаган никъде другаде по света.

Въпреки че никоя друга държава официално не се е опитала да осъществи четиридневна работна седмица, идеята набира популярност през последните години.

Държавни служители от Европа, сред които тези в Германия и Великобритания, вече изразиха подкрепата си за нея.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн също смята, че това е начин да се помогне на страната да се възстанови след пандемията от COVID-19.