Португалия е най-новата страна, която експериментира с четиридневна работна седмица, а компаниите получават помощ от правителството.

През следващите шест месеца 39 предприятия от частния сектор в страната ще участват в пилотна програма, финансирана от правителството, в партньорство с 4 Day Week Global - организацията с нестопанска цел, която стои зад няколко известни експеримента с четиридневна работна седмица по света, се посочва в съобщение на групата, цитирано от CNBC.

Работодателите са се съгласили да намалят броя на часовете, през които служителите работят всяка седмица, без да намаляват заплащането им чрез модела 100-80-100:

Работниците получават 100% от заплащането за 80% от работното време в замяна на 100% от обичайната си производителност.

Според доклад на изследователи от Лондонския университет и Университета в Рединг, които наблюдават програмата, около 72% от португалската работна сила работи повече от 40 часа седмично, което я прави третата страна от ОИСР с най-дълга средна работна седмица след Обединеното кралство и Ирландия.

Повечето от компаниите, участващи в експеримента, са в професионалната, научната и техническата сфера, но програмата включва и детска градина, дом за социални грижи, банка за стволови клетки, център за научни изследвания и развитие, както и фирми от производствения сектор, търговията на дребно и нестопанския сектор.

Нулев понеделник – за или против новата тенденция на работното мястоПоследната офис тенденция изисква от вас просто да се успокоите в началото на работната седмица

Предприятията твърдят, че искат да проверят дали съкратената работна седмица ще помогне за намаляване на стреса и прегарянето на служителите, което от своя страна ще подобри задържането на работниците.

Изследователите се надяват също така да проследят икономическите, социалните и екологичните последици от четиридневната работна седмица в Португалия.

Организацията 4 Day Week Global е ръководител на няколко високопрофилни експеримента по света, които набраха скорост през пандемията, тъй като предприятията и служителите започнаха да преосмислят съвременния начин на работа, отбелязва CNBC.

Миналогодишен експеримент в САЩ се оказа изключително популярен, след като работниците изразиха задоволството си. Много от тях заявиха, че никога не биха могли да се върнат към традиционната петдневна работна седмица или поне не без значително увеличение на заплатата.

Работодателите също имаха полза: Предприятията отчитат 8% увеличение на приходите за целия изпитателен период и 38% увеличение в сравнение със същия период година по-рано.

Четиридневната работна седмица като спасителен пояс за бизнеса на ОстроваЕксперименталното въвеждане е успешно, бизнесът и служителите одобряват по-кратката седмица

Най-големият експеримент на 4 Day Week Global до момента включва близо 3000 работници в цяла Великобритания през миналата година, като участниците отчитат по-добро здраве, финанси и взаимоотношения.

Въпреки че нито една държава не е приела изцяло четиридневната работна седмица, опити се провеждат в Южна Африка, Белгия, Исландия, Япония и други страни.

Как да станете Макар че звучи като идеалната работа, дигиталното номадство не е за всеки

Португалия се превърна в популярна дестинация за американските милениуми, които искат да се преместят в чужбина, благодарение на достъпния живот и хубавия климат.

По данни на португалската служба за имиграция, броят на американците, пребиваващи в Португалия, е на най-високото си ниво от повече от десетилетие. В края на 2021 г. в страната са живели около 7000 американци, което е повече от два пъти повече в сравнение с 3 години по-рано.

Миналата година страната пусна своя собствена виза за дигитални номади, което още повече улеснява работниците от всички страни, които не са част от Европейския съюз или Европейското икономическо пространство, да започнат нов живот в чужбина, припомня CNBC.