Ерата на устройствата с изкуствен интелект е тук. Поредица от нашумели AI джаджи изваждат тази нова технология от страниците на антиутопичната фантастика и я пренасят във физическата (и все още потенциално антиутопична) реалност. Това са носимото, подобно на смартфон устройство Ai Pin от Humane, портативното пост-смартфон устройство Rabbit R1 и предполагаемият „iPhone на изкуствения интелект“ Lovefrom, предложен от OpenAI, бившия дизайнер на Apple Джони Айв и японския конгломерат SoftBank.

Ново устройство за носене, наподобяващо брошка, от стартъпа за изкуствен интелект Limitless се присъединява към сегмента, но по категорично антисмартфонски начин, пише Fast Company. Вместо да се опитва да създаде инструмент с изкуствен интелект, който да помага на човек с изпълнението на всякакви задачи, Limitless Pendant просто записва и обработва разговори. Малкото кръгло устройство, което се закрепя за яката на ризата или ревера, представлява по същество микрофон, който изпраща записите на сигурно, криптирано AI място в облака.

AI асистент на паметта

Може би е най-добре да си представим Pendant като помощник на човешката памет, който транскрибира аудиозаписи – от отделни срещи до цели дни, и създава подробен архив от информация. Устройството може да използва този „резервоар“ от записи и транскрибирани анализи, за да очертае основните изводи и действия от работна среща или да напише черновата на имейл до приятел.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Limitless Дан Сирокър го нарича начин за подобряване на способността да помним и достъп до информация, далеч отвъд биологично възможното. Той свързва тази концепция със собствения си опит, когато започва да губи слуха си в 20-те си години и се обръща за помощ към технологиите. „Когато за пръв път изпробвах слухов апарат, той беше вълшебен. Все едно се бях сдобил със суперсила“, казва той и добавя: „Това, което се опитваме да направим, е да увеличим възможностите си с помощта на AI.“

Компанията – доскоро известна като Rewind, дебютира в дигиталното пространство с приложение, което може да „преглежда“ и обобщава онлайн срещи, интернет търсения и работа с други настолни приложения. Тя набира повече от $33 млн. от инвеститори, сред които Andreessen Horowitz и Сам Алтман от OpenAI. Създаването на носимо устройство е логично продължение на технологията, а Сирокър вижда още по-голяма стойност в записването и обработката на срещи и разговори.

„Лично аз непрекъснато се срещам с хора и искам да бъда 100% фокусиран върху събеседника си“, казва той. „Не мога да си водя бележки, да следя елементите за действие и да се подготвям за следващата среща, без това да ми пречи да осъществя връзка с човека пред мен“, добавя Сирокър.

Даване на форма на AI

За да превърне концепцията във физически обект, Limitless наема Ammunition – фирмата за промишлен дизайн, която стои зад слушалките Beats by Dr. Dre. Основателят на компанията Робърт Брунър казва, че екипът се е фокусирал основно върху създаването на предмет, който да е лесен и желан за носене. „Нещо, което научихме при създаването на Beats, е, че носимостта е не само въпрос функционалност, но и на емоционалност; важно е и как усещаме устройствата върху тялото си“, казва той. „Искахме Pendant да се слива по подходящ начин с околната среда, но и да се откроява и да не е скучен за носене на дрехите“, добавя Брунър.

Формата, на която се спират Ammunition и Limitless, е обикновен кръгъл клипс – нещо между мидена черупка, чифт малки кастанети и щипка за затваряне на полуизядено пакетче чипс. В предната част са имплантирани микрофони, платка и магнит, който се прикрепя към другата половина на клипса, където се намира батерия със 100 часа живот. „При устройствата, които се носят на тялото, формата и размерът винаги са от решаващо значение – устройството трябва да бъде възможно най-малко. Това бе едно от най-големите предизвикателства“, разказва Кристофър Кух, вицепрезидент на Ammunition.

С кръгъл корпус от матиран алуминий с размерите на часовник, брошката Limitless ще се предлага в осем цвята. Брунер казва, че дизайнерският екип е искал да избегне създаването на високотехнологична визия, с каквато се открояват Ai Pin и Rabbit. „Pendant прилича повече на бижу – малко по-изтънчена и не се набива толкова на очи“, казва той.

Устройство, което записва всичко през цялото време, трябва да бъде забележимо, но в никакъв случай „зловещо“. „Има баланс, който трябва да се поддържа, защото хората трябва да го виждат. Те трябва да знаят, че е включено и че са записвани“, казва Брунер. Диодна светлина в центъра на Pendant дава едва доловим сигнал на всяка трета страна, че той работи. Докато AI носимите устройства не станат по-разпространени, самият факт, че се носят, вероятно ще бъде достатъчен сигнал.

Целият процес на проектиране отнема едва осем седмици. Сирокър избира формата на устройството по време на първата презентация на Ammunition. „Те са много добри в това да взимат решения и да преминават през процеса с бързина и гъвкавост, което за нас е наистина освежаващо“, казва Брунер.

"Надявам се да докажа, че хардуер може да се прави също толкова ефективно, колкото и софтуер", казва Сирокър.

Все още не е ясно дали хората са готови да носят AI брошка, която „подслушва“ всеки техен разговор.