Когато германският художник Матиас Веф и дизайнерът Бенедикт Грьоз създават Nuca – камера за дийпфейк, която генерира голи изображения, те имат конкретна цел.

И тя не е свързана с перверзни причини, ако си мислите това, пише Fast Company. Идеята е много по-сериозна: да подчертаят колко опасен може да е изкуственият интелект и как унищожава реалността. С новата камера го прави почти в реално време, в собствените ви ръце, пред собствените ви очи, с натискането само на един бутон.

Веф и Грьоз завършват Кралския колеж по изкуствата в Лондон и по време на следването си изучават бъдещето на технологиите и последиците от тях.

"Когато се срещнахме миналото лято, проведохме доста обширен разговор за генеративния изкуствен интелект, с който и двамата работим от известно време. Така се появи темата за дълбоките фалшификати", разказва Веф.

Тогава двамата се замислили за най-лошите възможни последици от технологията и им хрумнала идеята да създадат тази "разголваща камера". Въпреки че в университета обикновено работили с реквизит, а не с реална технология, сега нещо толкова напредничаво като Nuca било напълно възможно.

Nuca

"Тъй като се научихме да мислим много критично за тази технология, изглеждаше изкушаващо да я реализираме", допълва създателят на камерата.

Nuca използва изкуствен интелект, за да обработи изображение, заснето в облака и да реконструира голо тяло от реалния обект.

Дизайнът следва формата на стандартен компактен фотоапарат, който смътно напомня на стар Nikon. Oтпечатан на 3D принтер и оборудван с 37-милиметрови лещи, дийпфейк фотоапаратът има мобилен софтуер, който показва входното изображение, както и други данни, като позата на обекта в реално време.

Когато натиснете бутона, камерата изпраща снимката в облака за обработка. Там изображението попада в работен процес, който изследва позата, ориентирите на тялото и лицето, като анализира 45 идентификатори като пол, възраст, етническа принадлежност, изражение и форма на тялото.

Nuca

Информацията се изпраща на двигател за стабилна дифузия, който изпълнява един от многото публични дифузионни модели, специализирани в създаването на голи тела, достъпни в популярния Civitai. Моделът интерпретира тази информация и генерира базовото голо тяло. Полученото изображение се обработва с помощта на инструмент "deepfake", който безпроблемно добавя лицето на реалния обект върху това голо тяло.

"Времето за обработка е съвсем кратко - 10 секунди", казва Веф. "Едно от предизвикателствата беше да се намали времето за генериране на изображенията. Използвахме инструменти, които са публично достъпни, но да ги комбинираме ефективно и да ги поставим в работещо устройство е нещо, което не е правено досега", допълва той.

Засега Nuca е работещ прототип, създаден като артистичен експеримент, за да покаже как се приближаваме към апокалиптичната съдба на нереалността. Можете да се запознаете с него в реалния живот на изложба в галерия nüüd.berlin това лято.

Nuca

Nuca е проект, създаден с цел да провокира, но той вече е изпреварен от реални приложения, които се използват злонамерено. Събличане на хора за унижение или тормоз, манипулиране на масите с фалшиво съдържание, измами с дийпфейк видеочат или аудио буквално подменят нашата реалност.

Засега много от тези инструменти са масово недостъпни, освен за най-напредналите в технологично отношение потребители, но вероятно изработката на реалност с едно докосване, много по-добра от Nuca, ще бъде достъпна по-скоро, отколкото си мислим.

В известен смисъл дори големите компании като Apple го правят, като деликатно ни обучават за бъдещето: Продукти като Vision Pro или AirPods Pro преработват аналоговата реалност, която възприемаме естествено, в нови синтетични реалности, допълват от Fast Company.

"И двамата смятаме, че дебатът тепърва започва, защото възможностите изглеждат безкрайни. Ние сме едва в началото на това пътуване. За нас е много важно да сме едновременно критични и изследователски настроени, тъй като трябва да знаем какво предстои, за да обсъждаме възможностите и техните последици. Нашият фотоапарат е начин да направим това.", споделят създателите на Nuca.

А от Fast Company се обзалагат, че от този експеримент няма да бъдат извлечени поуки и съвсем скоро ще можем да си купим нещо като Nuca в AliExpress.