Напоследък, що се отнася до носимите устройства, светлинните прожектори са насочени към Apple заради впечатляващите и противоречиви Vision Pro очила. Не е изключено обаче скоро да се изместят към Samsung, която използва Mobile World Congress в Барселона, за да разкрие подробности за своя Galaxy Ring – джаджа, базирана на фитнес технологиите, която работи и с изкуствен интелект.

Смарт пръстените не са нещо ново. Вероятно най-известни са тези на Oura – благодарение на факта, че са забелязани на пръстите на принц Хари, Ким Кардашиян и други знаменитости пише Inc.com. Samsung обаче е глобално име в потребителската електроника и вече продава милиони смартфони годишно. Затова се очаква навлизането на компанията на пазара на смарт пръстени да предизвика сериозни промени.

Макар не всички характеристики на Galaxy Ring да са известни, вече знаем, че той ще бъде наличен в различни размери, от които ще зависи издръжливостта на батерията му. Заради малкия си обем пръстените побират ограничен брой компоненти.

Galaxy Ring ще разполага с няколко сензора, които ще следят движенията, пулса и дишането, и ще бъде съвместим със смарт часовниците на компанията – идеята е, когато бъдат носени заедно, двете устройства да събират по-прецизна информация за потребителя.

Лични Данни и отговорът на Apple

А за какво ще бъде използвана тази информация? В своя публикация от Samsung обясняват, че целта им е да „подобрят здравословното състояние на милиарди хора“ чрез свързани устройства. Данните от тези джаджи ще бъдат въвеждани в нова Samsung Health платформа, където потребителите ще могат да придобият „по-задълбочена и цялостна представа“ за своето здраве. Тъй като „пътят към по-здравословен живот е уникален за всеки“, от компанията отбелязват, че ще разчитат на AI системи, които да анализират данните и да дават насоки на потребителите в зависимост от индивидуалните им резултати.

Като се абстрахираме от корпоративната риторика, изглежда планът на Samsung е да събира информация за здравословното ни състояние – сърдечен пулс, сън, менструация и други, като ни държи в течение как живеем – както правят и други фитнес джаджи, но с обещанието, че данните са защитени от системата Knox.

За разлика от смарт часовниците, които сваляме преди лягане или за зареждане, пръстените са в непрестанен контакт с потребителите. Това означава по-постоянно събиране на данните, които Samsung хитро добавя към свързана здравна екосистема. По този начин компанията има възможност да обвърже по-трайно клиентите с продуктовата си гама – подобни обвинения обикновено са насочени към Apple, чиито носими устройства са съвместими само с нейните смартфони. Така покупката на iPhone е инвестиция, която стимулира потребителите да купуват допълнителни продукти на марката, въпреки че на пазара съществуват по-изгодни варианти.

Новината за Galaxy Ring бе съпроводена от умишлен теч на информация, че Apple също проучва възможностите за производство на смарт пръстен – вероятно с цел да привлече потребители, които търсят по-достъпна алтернатива на популярния Apple Watch. Според Bloomberg калифорнийският технологичен гигант работи и по смарт очила – малко по-опростен вариант на Vision Pro, с вградени уелнес сензори и слушалки. AI също е ключов елемент от устройствата, но ще трябва да почакаме, преди ги видим на пазара. Поне засега изглежда, че Apple се фокусира върху утвърдения Apple Watch и Vision Pro.

Макар за момента да не разполагаме с много информация за смарт пръстена на Samsung, едно е ясно – що се отнася до фитнес джаджите, компанията върви по стъпките на Apple, които вече имат значителен опит в тази ниша. Има вероятност огромният мащаб на Samsung да развие пазара на носими устройства и да разкрие много възможности пред технологичните стартъпи в сегмента. Очаква се южнокорейският гигант да вдъхне нов живот и на пазара за уелнес приложения, особено след като от компанията изрично заговориха за здравни данни от „трети страни“.

Samsung позиционира Galaxy Ring като устройство за хора, които искат да се възползват от предимствата на смарт часовник, без да се чувстват затрупани с данни. Тъй като при пръстена няма взаимодействие с екрана, идеята е, че неудобството пред потребителите да приемат и носят такъв аксесоар е по-ниско. Въпреки това те ще получат желаното проследяване на здравето, без да се налага да се адаптират към нов интерфейс.