Китайският технологичен гигант Lenovo показа прототип на лаптоп с прозрачен екран, с което подчерта, че най-големият производител на персонални компютри в света се опитва да прави нововъведения след жестоките за пазара няколко години.

Лаптопът е оборудван с тракпад, който разполага със сензорна клавиатура и стилус за рисуване или придвижване, съобщава CNBC.

Компанията показа устройството на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC), най-голямото изложение за индустрията в света.

Очевидният въпрос е: Защо бихте искали такова устройство?

Основната му забележителност е 17-инчовият MicroLED дисплей без рамки, който предлага до 55% прозрачност, когато пикселите му са изключени.

Представител на производителя поставя изкуствен слънчоглед зад екрана. Камерата, вградена в лаптопа, успява да идентифицира обекта като растение, след което предоставя информация за него, използвайки технология за изкуствен интелект.

Друго приложение, специфично за устройството, е в строителството. Например, ако архитект проектира разширение на къща, той може да види постройката през екрана и да използва стилуса, за да нарисува своя проект и да го визуализира.

Подобно на всички нови технологии, често може да има приложения, които все още не са предвидени, отбелязва CNBC.

В някои отношения технологията е подобна на разширената реалност. AR, която беше популяризирана от хедсетове като Vision Pro на Apple, е когато дигитално съдържание се наслагва върху реалния свят, който виждате пред себе си.

Тъй като лаптопът е концептуален продукт, Lenovo не планира да продава устройството към този момент.

Тя е последната компания от дългата поредица производители, които експериментират с прозрачни дисплеи. Samsung показа концепция за такъв лаптоп преди повече от десетилетие на CES 2010, а самата Lenovo дори представи прозрачен смартфон през 2015 г.

С течение на времето видяхме някои ранни опити за комерсиализиране на технологията. Прозрачни екрани се появиха като дисплеи на магазини и прозорци на влакови вагони в Китай и Япония, а LG твърди, че планира да достави своя прозрачен телевизор OLED Signature T тази година.

Но има някои специфични предизвикателства при вграждането на прозрачен дисплей в лаптоп. Най-значимото е резолюцията, която е по-важна за лаптоп, предназначен за показване на текст, отколкото за телевизор, предназначен за показване на изображения.

Въпреки това производителите на персонални компютри гледат към бъдещето след няколко трудни години. Продажбите на персонални компютри нараснаха в разгара на пандемията, но след като хората се върнаха в офисите, те започнаха да спадат. Миналата година доставките на компютри са намалели с близо 15% на годишна база, според Gartner.

Lenovo има история на представяне на концептуални устройства, за да докаже способността си да прави иновации. Миналата година на MWC компанията показа смартфон, чийто екран се навива на руло.