Lenovo - най-големият производител на компютри по обем, прекъсна продължилата пет тримесечия серия от загуби.

Компанията отчете 15,7 млрд. долара приходи за тримесечието, приключващо на 31 декември 2023 г., което представлява 3% увеличение спрямо същия период на предходната година. Това е първото годишно увеличение на приходите на компанията от края на 2022 г. насам и изненада анализаторите, които вместо това очакваха стагнация за тримесечието, посочва Fortune.

Персоналните компютри генерират около 80% от приходите на Lenovo. Но пазарът на устройствата изпадна в продължителен спад поради макроикономически насрещни ветрове и края на дистанционната работа от ерата на COVID.

Въпреки по-добрите резултати, пазарите изглежда не приеха новината с радост. Акциите на базираната в Пекин компания паднаха с 8,5% в Хонконг днес сутринта. Възможно е акционерите да са били обезпокоени от намаляващите печалби на производителя. Нетната печалба на Lenovo за тримесечието е 337 млн. долара, което е с 23% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

В бележка на анализаторите от Citi се посочва, че краткосрочните перспективи са по-слаби заради възможно забавяне на покупките на компютри от корпоративни клиенти през първата половина на годината.

Lenovo следва парите

Компанията ще започне да доставя първите си компютри с изкуствен интелект през първата половина на годината, заяви в четвъртък Лука Роси, президент на подразделението за PC на Lenovo. Тези устройства разполагат със специални процесори за обработка на генеративни задачи с AI локално в устройството, а не в облака.

Lenovo също така проучва възможността за производство на смартфони, които могат да обработват AI задачи локално.

Главният изпълнителен директор Ян Юанцин коментира, че персоналните компютри ще се предлагат с "личен интелигентен агент" и "компресиран локален голям езиков модел".

Финансовият директор Уай Минг Уонг на свой ред очаква компютрите с изкуствен интелект да доведат до нов продуктов цикъл с премиум цени и да станат "преломна точка за индустрията".

И все пак възходът на AI компютрите може да отнеме известно време. Уилям Ли, анализатор в Counterpoint Research прогнозира, че "пиковият сезон" за тези устройства ще настъпи едва през втората половина на 2024 г. до 2025 г.

Lenovo е поредната технологична компания, която предлага продукти и услуги, свързани с AI. Скорошен доклад на компанията за проучване на технологичния пазар IDC прогнозира, че през 2027 г. ще бъдат доставени над 167 млн. компютри с изкуствен интелект.

Повечето от тях ще се продават на бизнес клиенти, въпреки че потребителите също могат да се интересуват от подобни приложения, особено като става дума за игри, посочва още от IDC.