След двегодишна инвестиционна суша в европейските технологични стартъпи се появяват зелени кълнове, тъй като компаниите в ранен етап на развитие сключват все повече сделки, а рисковите капиталисти набират нови средства.

В понеделник Creandum, който отрано подкрепи Spotify, Klarna и Depop, представи фонд на стойност 500 млн. евро, като стана последният частен инвеститор в областта на технологиите, който осигури свеж капитал за стартъпи през тази година, съобщава Financial Times.

Това набиране на средства следва сделки с подобен размер, включително Accel Europe, която обяви фонд на стойност 650 млн. долара миналия месец, и Plural, базирана в Лондон и Талин компания, насочена към стартъпи в областта на "дълбоките технологии", която набра 500 млн. евро. Plural добави още 100 млн. евро към фонда си миналия месец след първоначалното затваряне през януари.

Според генералния партньор Карл Фритьофсон фондът на Creandum е бил набран "за рекордно кратко време".

"Налице е драматична промяна в настроенията, апетита и активността в цялата индустрия", казва той пред FT.

След като предизвиканата от пандемията лудост на инвестициите в технологиите внезапно спря поради инфлацията, високи лихвени проценти и геополитическото напрежение, европейските стартиращи предприятия бяха принудени да намалят разходите си, тъй като инвестициите на рисков капитал пресъхнаха. Някои от големите американски технологични инвеститори, включително Tiger Global и Coatue, се оттеглиха изцяло от континента.

Но според рисковите инвеститори пазарът е започнал да се променя през първите няколко месеца на 2024 г., тъй като новата мания за AI стартъпи се съчетава със силното покачване на оценките на големите технологични компании на Уолстрийт.

"Не сме се отърсили напълно от надвисналата тежест от годините на пик, но зелените кълнове са навсякъде около нас", казва пред FT Том Вехмайер, който ръководи екипа за анализи в Atomico, една от най-големите компании за рисков капитал в Европа. "Преминаваме от фазата на възстановяване и се връщаме към период на растеж."

Вехмайер прогнозира, че след спада през 2023 г. частните технологични инвестиции в европейски стартиращи предприятия ще се завърнат с пълна сила през тази година.

"Пазарът е по-активен във всеки един момент, отколкото сме виждали преди 2021 г.", заявява той, посочвайки три последователни тримесечия на увеличаване на инвестициите.

Много стартиращи предприятия бяха принудени да намалят разходите си и да се съсредоточат върху рентабилността, тъй като пазарът се обърна през 2022 г. Тези, които оцеляха след замразяването на финансирането, сега са по-устойчиви, казват инвеститорите, а ръстът на приходите като цяло е започнал да се ускорява.

Дори някои играчи от Силициевата долина се завърнаха в Европа, като Andreessen Horowitz и IVP отвориха офиси в Лондон през последните няколко месеца. Между 2007 г. и 2021 г. Creandum си е върнала почти седем пъти повече от инвестираното в компании, след като е продала тези дялове. Всяко шесто предприятие, в което е инвестирала, е достигнало оценка от над 1 млрд. долара.