Компанията за рисков капитал Accel съобщи във вторник, че е набрала 650 млн. долара за осмия си фонд, насочен към инвестиране в европейски и израелски стартиращи предприятия на ранен етап. Това е знак, че пазарът на рисков капитал може би показва признаци на възстановяване.

Компанията, която навремето заложи много на компании като социалната медия Facebook и услугата за стрийминг на музика Spotify, обяви, че е набрала средствата, за да „подкрепи амбициозни основатели, които създават глобални компании, определящи категории“ в Европа и Израел.

Хари Нелис, генерален партньор в Accel, посочва, че европейската технологична екосистема в частност се е развила драстично за последните 25 години, откакто през 2001 г. Accel отваря офиса си в Лондон като отделен фонд.

„Оттогава средата се е променила драстично“, казва Нелис пред CNBC. „Хората ни питаха дали Европа може да генерира резултати за 1 млрд. долара, а сега в Европа и Израел има повече от 360 еднорози, подкрепени от рисков капитал, и цялата екосистема еволюира от такава, която привлече около 1 млрд. долара капитал за година тогава, до сегашните 66 млрд. долара през 2023 г.“

Генератор на таланти

Нелис смята, че сега Европа е започнала да произвежда по-обещаващ набор от таланти благодарение на „маховика“ от опитни служители от други компании, достигнали статута на еднорози, които сами стават основатели на стартиращи предприятия. Доклад, публикуван от компанията миналата година, който се позовава на данни от Dealroom, показва, че служителите на 248 финансирани с рисков капитал еднорози в региона са създали 1451 нови технологични стартъпа в Европа и Израел.

Нелис отбелязва също така, че в Европа има нововъзникващи географски райони, на които инвеститорите не обръщат толкова внимание, но които показват огромен потенциал в областта на технологичните иновации. Като пример той дава Литва и Румъния - държави, „в които се очертават големи технологични успехи“. В Литва например пазарът на стоки втора употреба Vinted вече е компания „еднорог“ на стойност 4,5 млрд. долара, а в Румъния UiPath получи оценка от 10,9 млрд. долара на публичните пазари. Accel очаква да инвестира в 25 до 30 компании през последния си фонд за ранни етапи на развитие.

Стартирането на осмия европейски фонд на Accel идва в момент, когато финансирането на бързоразвиващи се технологични стартъпи рязко спадна през последните две години. Това е така, тъй като макроикономическата несигурност, причинена от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, в съчетание с по-високите лихвени проценти на централните банки, предизвикаха преосмисляне на технологичните оценки. На този фон способността на Accel да набере толкова голям фонд за европейски и израелски предприятия предполага, че мрачната среда за технологиите може би показва признаци на облекчаване.

Според източник, който говори при условие на анонимност пред CNBC, тъй като подробностите не са публични, компанията е успяла да затвори осмия си фонд за региона само за няколко месеца. Това се случва и след като Plural - компания за рисков капитал, създадена от основателите на Wise, Skype и Songkick, набра свой собствен фонд на стойност 400 млн. евро през януари, също насочен към подкрепата на технологични стартъпи в Европа. Компанията за рисков капитал с фокус върху климата World Fund пък затвори фонд на стойност 300 млн. евро през март.

Магнус Гримеланд, главен изпълнителен директор на инвеститора в компании в начален етап на развитие Antler, коментира, че от началото на годината активността в ранния етап на развитие на рисковите предприятия и оценките на частните компании се повишават и той очаква Европа да последва тази тенденция.

„Тя е напът да се върне“, казва Гримеланд. „Виждаме много по-голяма активност в портфейла. В Ню Йорк направихме осем инвестиции през януари, а седем от тях вече имат последващи такива. САЩ винаги действат по-бързо.“

Възможностите на Европа в областта на изкуствения интелект

Дори когато финансирането на стартъпи намаляваше, вълнението около изкуствения интелект доведе до прилив на капитали в стартъпи, фокусирани върху технологията. Компании като OpenAI, Anthropic и Cohere набраха милиарди долари през последните години.

Нелис казва, че Accel ще се съсредоточи върху използването на своята философия за „подготвен ум“, която насърчава дълбокото съсредоточаване и дисциплинирания и информиран подход към инвестирането, за да подходи към следващите си залози на стартъпи.

„Имаме късмет, че с DeepMind тук, в Лондон, и с Fair (Facebook AI Research) в Париж, имаме поне два големи центъра, които разполагат с нужния опит в областта на изкуствения интелект“, казва Нелис. „Заедно с по-малките центрове в цяла Европа смятаме, че Старият континент е в изключително добра позиция да създаде някои важни AI компании по същия начин, по който създадохме важни корпоративни предприятия в миналото.“

Нелис разкрива, че начинът, по който Accel мисли за AI, може да бъде разделен на три слоя: слой „модел на основата“, отнасящ се до алгоритмите, които задвижват усъвършенстваните системи; слой „инструменти“, който помага на приложенията, работещи върху тези алгоритми, да работят, и слой „приложения“. Той допълва, че според него Европа ще се отличи, когато става въпрос за компании за AI приложения, за разлика от моделите на основата, където технологичните гиганти от САЩ имат голямо предимство.

„Моите очаквания са, че Европа ще създаде някои наистина интересни компании за приложения на изкуствен интелект“, казва Нелис. „Фундаменталният слой е слой, в който поне засега американските лидери имат реално предимство благодарение на изчислителната си мощ, големите масиви от данни и многото капитал.“

Компанията вече е инвестирала в Synthesia, стартъп за генеративен изкуствен интелект на стойност 1 млрд. долара, подкрепен от американския производител на чипове Nvidia, който помага на организациите да правят презентации с аватари, генерирани от изкуствен интелект. Виктор Рипарбели, главен изпълнителен директор и съосновател на Synthesia, коментира пред CNBC, че компанията му си е партнирала с Accel миналата година, тъй като екипът ѝ знае „как да постигне правилния баланс между визионерска и полезна технология“.

„През последната година имаше много готини демонстрации и може би твърде много хайп в индустрията на изкуствения интелект“, акцентира Рипарбели. „За нас беше много важно да си партнираме с фонд, който е толкова фокусиран, колкото и ние, върху осигуряването на реална, осезаема бизнес стойност.“