В една от най-големите иронии на света на рисковите фондове инвеститорите напоследък се стремят да подкрепят стартъпи, които помагат на други стартъпи да закрият бизнеса си.

Тъй като делът на неуспешните стартиращи компании се оценява на 90%, изглежда, че не липсват потенциални клиенти за предприятията, които са специализирани в закриването на чужди бизнеси.

Както един инвеститор на начален етап наскоро се оплака в X: "Прекратяването на дейността е достатъчно тъжно, емоционално и трудно. Ако добавим и правната, финансовата и логистичната работа, болката се удвоява. Съчувствам на основателите, които преминават през това."

Макар че през 2021 г. пазарът беше наводнен с рисков капитал, оттогава финансирането се забави в световен мащаб, посочва TechCrunch. По данни на Pitchbook около 3200 частни компании в САЩ, подкрепени от рисков капитал, са прекратили дейността си през миналата година. Така че може да се предположи, че 2024 г. ще бъде още една година, в която много стартиращи компании ще угаснат в динамичния пазар.

На този фон е ясно защо инвеститорите започнаха да подкрепят стартъпи, които помагат на други такива, да върнат неизползван капитал, да продадат на търг или по друг начин да се освободят от активите си.

Днес Sunset обяви, че е набрала 1,45 млн. долара начално финансиране. А SimpleClosure, чийто слоган е "Затварянето е гадно" съобщи, че е натрупала 4 млн. долара за по-малко от шест месеца. И двете компании твърдят, че правят процеса на закриване на компания по-достъпен, по-бърз и по-малко сложен.

Не само нови стартъпи се включват в играта за подпомагане на закриването на компании. По-рано този месец компанията за управление на дяловия капитал Carta разкри, че също се включва в играта с ново предложение, наречено Carta Conclusions.

Важно е да се отбележи, че това не е нов вид бизнес. Просто за него се говори по-открито. Новото идва от това, че напоследък е станал по-привлекателен за инвеститорите.

Мартин Пичинсън, съосновател на Sherwood Partners, която помага на стартиращи компании да приключат дейността си след краха на dot.com, казва следното: "В индустриите ще има още повече неуспехи, но предприятията днес са достатъчно умни, за да намалят загубите си."

Основателят на Infinity Ventures Джереми Джонкър, чиято компания инвестира в SimpleClosure, отбелязва, че "наблюдаваме значително увеличение на броя на стартиращите предприятия, изправени пред предизвикателства".

"В миналото тези стартъпи са набирали средства при високи оценки и не са достигнали показателите, необходими за допълнителния кръг. Поради това те са изправени пред въпроса за продажба на компанията и/или потенциално закриване на бизнеса. Смятам, че адресируемата възможност за SimpleClosure е значителна и се увеличава с всеки изминал ден."

Какво правят компаниите за закриване на стартиращи предприятия

Както често се случва, поне едно от тези стартиращи предприятия е създадено от личен опит. Основателите на Sunset - Брендън Махони и Грант Рейнголд сами са изпитали болката от това да се справят с неуспешен бизнес и са решили, че трябва да има по-добър начин. През 2017 г. Махони стартира Toybox, компания, възпитаник на Y Combinator, преди да я продаде през 2020 г. След това основава друго предприятие - Contrast, което е закрито година по-късно. Махони и Рейнголд почват следващ бизнес, наречен Second Spoonful, който в крайна сметка също спира дейността си.

Двамата се обединяват, за да създадат Sunset през 2023 г. и наскоро набраха пари от група инвеститори в нетрадиционно финансиране, което включва предлагане на по-голям дял от собствения капитал за препратки.

По думите им целта е да служат като "едно гише" за предприятия, които искат да прекратят дейността си, като се справят с правните, счетоводните и оперативните аспекти, които са свързани с това.

"Преди две години няколко мои приятели от YC и от други места започнаха да ме търсят и да ме питат за съвет", казва Махони пред TechCrunch. "Така че започнах просто да им помагам и да разговарям с тях за някои от нещата, които научих чрез собственото си страдание. Грант имаше подобна история и се свързахме."

Двамата правят проучвания в продължение на няколко месеца, преди официално да започнат работа по Sunset през август миналата година. Клиентите идват от различни индустрии, включително изкуствен интелект, крипто и B2B SaaS, наред с други.

На Дори Йона му хрумва идеята за SimpleClosure, когато изгражда последната си компания, след като получава задача от член на борда на директорите да създаде "анализ на закриването". Процесът бил толкова сложен, че Йона се почувствал принуден да изгради платформа, която да помогне за автоматизиране на закриването. Търсенето е толкова голямо, че според него младият стартъп вече е надхвърлил седемцифрена стойност на годишните си приходи.

От стартирането на SimpleClosure през февруари 2023 г. досега приходите на стартъпа са нараснали над 14 пъти, а клиентската му база - над 6. Сред тях са CRBN, Lance Global, Kripsy и Peak Health - всички те са приключили дейност.

"Знаех, че тук може да се изгради нещо уникално, но не знаех колко голямо може да бъде то", казва Йона. "Изграждаме софтуерна технологична платформа, която да помогне за автоматизирането и рационализирането на процеса. Мислете за нея като за TurboTax за закриване на предприятия."

И двете компании обикновено работят с технологични стартъпи, подкрепени от рисков капитал, но не ексклузивно.

"Повечето от тях връщат капитал на инвеститорите", обяснява Махони. "Няколко компании имат милионни дългове и трябва да преговарят за тези задължения с кредиторите си, така че ние работим и по това с тях."

"Има данни, според които в исторически план през последното десетилетие всяка година са били закривани между 700 000 и един милион компании", казва Йона. "За мен това говори, че не е задължително това да е сезонен бизнес. Тези проблеми съществуват от десетилетия и просто сякаш са били под радара. Има постоянна нужда от компания, която може да помогне в този процес."