Втори президентски мандат на бившия президент Доналд Тръмп би могъл да разпали отново глобалната инфлация, тъй като неговата политика „Америка на първо място“ ще повиши разходите по целия свят, предупрежават анализатори.

Икономическата програма за високи мита и ниски данъци, която определяше първия мандат на Тръмп - и която сама по себе си е инфлационна - този път ще се окаже още по-вредна, смятат експертите, тъй като „инфлационният начин на мислене“ се запазва.

„Съществува по-голям риск политиките на Тръмп да бъдат по-инфлационни през втория мандат, отколкото през първия“, предупреждава пред CNBC Майкъл Меткалф, ръководител на макростратегията в State Street Global Markets. „В сравнение с 2016 г., когато инфлацията беше ниска и инфлационните очаквания също, 2024, 2025 г. ще бъдат много различни. Равнището на инфлацията е по-високо, инфлационните очаквания са по-високи и ние все още сме в тази инфлационна нагласа“.

Това може да повлияе на повишаването на цените както в самите Съединени щати, така и далеч отвъд границите им, в Азия и Европа.

Високи мита

Високите мита обикновено се разглеждат като инфлационни, тъй като повишават цената на вносните стоки, което дава възможност на местните производители също да увеличат цените си, принуждавайки потребителите да плащат повече. Същевременно намаляването на данъците може да стимулира потребителските разходи, като по този начин допълнително повишава цените на стоките и услугите.

Както президентът Джо Байдън, така и Тръмп сигнализираха, че ако бъдат избрани, ще повишат митата за Китай, тъй като геополитическото напрежение между двете водещи икономики нараства.

Неотдавнашно допитване до икономисти обаче показва, че мнозинството вижда повишаване на инфлацията при Тръмп и заради твърдата му протекционистка позиция. Онези, които виждат по-висока инфлация при втори мандат на Байдън, я обясняват с вероятните големи пакети от разходи.

Тази по-висока инфлация може да се разпространи и в Азия, казва Гарет Никълсън от Nomura, тъй като президентството на Тръмп ще бъде цялостен „негативен рисков фактор“ за азиатските акции.

„В макрорамката то ще бъде инфлационно за световната икономика, а може би дори стагфлационно, и ще ускори повече размествания по веригата на доставки в Азия“, смята той, като отбелязва, че някои компании диверсифицират производството си, за да смекчат въздействието.

За Европа, прогнозира Goldman Sachs, президентството на Тръмп може да добави 0,1 процентни пункта към инфлацията, тъй като по-високите мита ще натежат върху световната търговия.

Марк Франклин от Manulife е съгласен с тази прогноза, акцентирайки върху склонността на Тръмп към по-нататъшно намаляване на данъците и преразглеждане на китайските мита, което може да се окаже „донякъде рефлационна комбинация“. В резултат на това той заявва, че очаква да види „тенденция към стръмнина на кривата“ - индикация за нарастващи инфлационни очаквания и следователно по-високи лихвени проценти.

Кампанията на Тръмп за президентския пост изглежда набра допълнителна скорост в понеделник, когато той се появи предизвикателно на Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, два дни след като преживя опит за убийство на митинг в Пенсилвания.

Акциите в САЩ скочиха в понеделник, тъй като инвеститорите реагираха на подобрените перспективи пред про-бизнес кандидата за президент на Републиканската партия. Анализаторите обаче предупредиха, че ралито вероятно ще бъде краткотрайно предвид опасенията за протекционистката му геополитическа програма.