В началото на седмицата кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп обяви официално своя потенциален вицепрезидент, което предизвика коментари във всички краища на света с оглед на неговите крайни позиции по редица теми, в това число и Украйна. Става дума за Джей Ди Ванс, който определено има какво да каже и за Европа.

Като привърженик на американския изолационизъм и отявлен критик на помощта за Киев, номинацията на 39-годишния сенатор от Охайо предизвика паника сред дипломатите в европейските страни. Но какво би могъл да означава един вицепрезидент Ванс за Европа?

От „идиотската“ Германия до „ислямистката“ Великобритания, POLITICO събира изказванията на кандидата на републиканците за вицепрезидент за Стария континент.

За ЕС

Ванс остро критикува Брюксел за решението му да спре средства на Унгария и Полша заради опасения, свързани с демокрацията и върховенството на закона.

„Знаете, че ЕС задържа милиарди долари обещана помощ от Унгария заради възгледите ѝ за Украйна. Той спря и милиарди долари обещана помощ на предишното правителство в Полша заради възгледите на консервативното полско правителство“, посочва Ванс в интервю през февруари. „Това не е ред, основан на правила. Това е Европа на Брюксел и Берлин, която налага либерални империалистически възгледи на останалата част от континента“.

За Унгария

Подобно на Тръмп, Ванс се изказва ласкаво за унгарския министър-председател Виктор Орбан и предлага да се вземе пример от неговата социална политика.

„В Унгария при Орбан се предлагат заеми на новобрачни двойки, които се опрощават в някакъв по-късен момент, ако тези двойки действително са останали заедно и имат деца. Защо да не можем да направим това и тук? Защо да не можем действително да насърчаваме създаването на семейства?“, казва той пред консервативен тинк-танк през 2021 г.

Ванс също така призовава за „разбулване“ на училищата и цитира Орбан като вдъхновение при участието си в десен подкаст през септември миналата година.

„С какво се занимавате в Министерството на образованието? Ами, правите това, което Виктор Орбан направи в Унгария, а именно: „Вече не ви е позволено да преподавате критична расова теория, не ви е позволено да преподавате критична джендър теория“.

За Полша

Ванс удря и Доналд Туск, след като полският министър-председател критикува републиканците за блокирането на американската помощ за Украйна през февруари тази година.

„Новият лидер на Полша арестува политически опоненти и дължи сигурността на страната си на моята щедрост“, пише Ванс в публикация в социалните мрежи. „Той би могъл да помисли дали да не прояви известна благодарност или поне да смекчи собствените си авторитарни импулси“.

Ванс призова администрацията на Байдън да реагира на реформите на правителството на Туск в държавните медии, прочистващи лоялни хора, инсталирани от предишното консервативно правителство.

„Призовавам Ви да насърчите новото правителство на Полша да преосмисли всички действия, които биха могли да подкопаят него или свободите, които са скъпи както на полските, така и на американските граждани“, казва той през януари.

Според кандидатът за вицепрезидент на Тръмп полските опасения от руска агресия са преувеличени.

„Идеята, че Путин може да марширува в Полша или Берлин, е абсурдна“, казва той пред CNN.

За Германия

Според Ванс армията на Берлин е в коша, а енергийната му политика е „идиотска“.

„Поведението на Германия в тази война е срамно и е обидно за нашите избиратели, че твърде много републиканци се съгласяват с него. Всичките им обещания се материализираха в тор“, беснее той в социалните мрежи през март миналата година. „Защо американските данъкоплатци субсидират идиотската германска енергийна политика и слабата отбранителна политика? Загадка.“

През февруари Ванс отново атакува отбранителните способности на Германия в есе за Financial Times.

„Германия харчи значително повече от Франция за отбрана всяка година, без да има какво да покаже. Френската армия разполага с шест много способни бригади с комбинирани оръжия, но Бундесверът едва успява да събере една боеспособна бригада“, казва той. Германия е най-важната икономика в Европа, но разчита на внос на енергия и на военна сила назаем.“

Ванс коментира и нарастващата популярност на крайната десница в Германия в интервю през февруари, като твърди, че „AfD се справя добре“ заради „нарастващата съпротива срещу масовата миграция“.

За Обединеното кралство

Британският външен министър Дейвид Лами причисляваше Ванс към приятелите си, но това не попречи на американския сенатор да заклейми Обединеното кралство като „ислямистка страна“.

„Наскоро разговарях с един приятел и си говорихме за това, че една от големите опасности в света, разбира се, е разпространението на ядрени оръжия“, казва той по време на консервативна конференция миналата седмица. „И аз говорех за това коя е първата истински ислямистка страна, която ще се сдобие с ядрено оръжие. Казахме си, че може би това ще е Иран, може би Пакистан, а накрая някак си решихме, че може би всъщност това е Великобритания, тъй като лейбъристите току-що поеха властта.“

За Италия

Дори крайно десният италиански министър-председател Джорджа Мелони не успява да избегне гнева на Ванс.

„Победата на Мелони в Италия беше до голяма степен отхвърляне на имиграционната политика на Брюксел. И все пак тя е пълна катастрофа, когато става въпрос за реално намаляване на миграцията към Италия“, казва Ванс в интервю през февруари.