Китай доминира в световната надпревара по патенти за изкуствен интелект, като от 2014 г. до 2023 г. е подал над 38 000 патента, показва нов доклад на ООН от четвъртък. Това е шест пъти повече от тези, подадени от изобретатели, базирани в САЩ, съобщи Световната организация за интелектуална собственост към глобалната организация.

Генеративният AI е вид изкуствен интелект, който позволява на потребителите да генерират съдържание като текст, изображения, музика, аудио и видеоклипове.

В географско отношение Китай е начело с 38 210 изобретения, като значително изпреварва САЩ (6 276), Република Корея (4 155), Япония (3 409) и Индия (1 350). Според доклада патентите за генеративен AI в момента съставляват 6% от общия брой патенти, свърани с изкуствения интелект, в света.

"Рязкото нарастване на патентната активност отразява неотдавнашния технологичен напредък и потенциала на генеративния AI", се казва в доклада.

Китай се опитва да настигне създателя на ChatGPT OpenAI и американските технологични титани Microsoft, Google и Amazon в разработването на големи езикови модели (LLM), след като закъсня в началото на надпреварата. ChatGPT завладя света през ноември 2022 г. със способността си да генерира подобни на човешките отговори на подканите на потребителите.

Миналата година китайските технологични гиганти, включително Alibaba и Baidu, пуснаха свои собствени LLM, за да предизвикат американските си колеги. В стремежа си да затвърди присъствието си в глобалната технологична надпревара Китай стартира през май тригодишен "план за действие" за укрепване на стандартите в областта на чиповете с изкуствен интелект, генеративния изкуствен интелект и изграждане на национална изчислителна мощ, целящ да стимулира технологичното и икономическото развитие страната.

"Китай разполага с изключително неизползван пазар за потребителите, а също и за бизнеса и за индустриалните партньори, които въвеждат иновации и помагат за интеграцията на технологии за генеративен AI в различни приложения или сектори, използвайки специализирани набори от данни", коментира пред CNBC Вей Сун, старши консултант по изследвания на AI в Counterpoint Research. "Това е ключът към победата на Китай, за да има наистина реални приложения, които могат да надминат САЩ в тази област."

Според доклада на ООН в патентите, свързани с генеративния изкуствен интелект, преобладават изображенията и видео данните със 17 996 изобретения, следвани от текста (13 494) и речта и музиката (13 480).

Анализирайки тенденциите и данните за патентоване, агенцията коментира, че има за цел да помогне на политиците да "оформят развитието на генеративния AI в наша обща полза".

Топ 10 на заявителите на патенти за генеративен AI от 2014 до 2023:

Tencent - 2,074

Ping an Insurance - 1,564

Baidu - 1 234

Китайска академия на науките - 607

IBM - 601

Alibaba Group - 571

Samsung Electronics - 468

Alphabet - 443

ByteDance - 418

Microsoft - 377