С подкрепата на президента Джо Байдън, която отприщи поток от одобрениe от много видни демократи в цялата страна, Камала Харис се превърна във фаворит да заеме мястото му като кандидат на партията за президент.

Харис веднага беше подкрепена и от много лидери на Демократическата партия, което я превърна в наследник и на предизборния капитал на настоящия държавен глава на САЩ. Кампанията официално промени документите, подадени във Федералната избирателна комисия, за да преименува основния си комитет и да обяви Харис за кандидат за Белия дом.

Сега разговорът бързо се насочва към това кой ще бъде съотборник на Харис. Само 28 дни преди началото на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго, където Харис вероятно ще бъде официално номинирана, започнаха надпреварите за намиране на кандидат за вицепрезидент за изборите на 4-ти ноември.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър, този на Пенсилвания Джош Шапиро и сенаторът от Аризона Марк Кели са сред хората, помолени да представят информация за своите финанси, семейна история и други лични данни, съобщават източници от Демократическата партия пред CNN. Те са част от група, която включва около 10 имена, почти всички от които са изборни служители.

Медията прави списък на някои от потенциалните кандидати, които ще се кандидатират заедно с Харис:

Джош Шапиро

Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро беше избран с категорична победа през 2022 г., побеждавайки отричащ резултатите от изборите през 2020 г. крайнодесен щатски сенатор, за да стане третият еврейски губернатор в един от решаващите за вота на 4 ноември колебаещи се щати.

Шапиро, който преди това беше главен прокурор на Пенсилвания, е бил спряган от демократите като потенциален кандидат за президент, а също така е смятан за потенциален съперник на Харис за сегашната номинация на партията. По време на изява във Филаделфия по-рано този месец Харис нарича Шапиро „чудесен партньор на президента и на мен“.

По-рано CNN съобщи, че бившият президент Барак Обама е казал директно на Шапиро, че той е сред поколението на демократите от 2022 г., което трябва да има глас в бъдещето на партията. Шапиро подкрепи Харис в неделя, като я нарече „патриот, достоен за нашата подкрепа“.

Опитът за покушение срещу бившия президент Доналд Тръмп в Бътлър, Пенсилвания, постави губернатора в центъра на вниманието. А реакцията му на смъртта на Кори Комператор, привърженик на Тръмп, който беше убит, докато закриляше съпругата и дъщеря си, беше определена като впечатляваща.

„Кори беше баща на момиче. Кори беше пожарникар. Кори ходеше на църква всяка неделя. Кори обичаше общността си“, каза Шапиро на пресконференция ден след стрелбата. „И най-вече, Кори обичаше семейството си.“

Рой Купър

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър ръководи щат, който е решаващо поле за битката за Белия дом през 2024 г. Той e избран за първи път през 2016 г. с малко над 10 000 гласа преднина.

Печели преизбирането си през 2020 г. и е с ограничен мандат, който не му позволява да се кандидатира за трети път. Той подкрепи Харис в неделя, като заяви, че тя „има всичко необходимо, за да победи Доналд Тръмп и да ръководи страната ни обмислено и почтено“.

По време на мандата си като губернатор Купър влезе в конфликт със законодателите в щатската власт, където републиканците имат супермнозинство, по редица въпроси - от правото на аборт до правото на глас.

По-рано Купър отхвърли спекулациите, че може да бъде в списъка с кандидати за вицепрезидент, ако Байдън се оттегли и Харис стане кандидат.

„Не искам да играя в тази нова любима политическа салонна игра, защото за Америка е твърде важно да се спре Доналд Тръмп“, посочи Купър пред CNN през юли.

На поста си той преодоля дългогодишната опозиция в ръководеното от републиканците законодателно събрание на щата и постигна един от основните си приоритети миналата година, когато Северна Каролина стана 40-ият щат, който разшири обхвата на Medicaid за възрастни с ниски доходи. Повече от 500 000 жители вече имат покритие чрез разширяването. Байдън и Харис разкриха това постижение на Купър по време на съвместна предизборна спирка в Роли през март с надеждата да спечелят щата.

Избран за пръв път в Камарата на представителите на Северна Каролина през 1986 г., потенциалният кандидат за вицепрезидент е сила в политиката на щата от години. Той се издига до лидер на демократическото мнозинство в щатския сенат и печели първата си щатска надпревара за главен прокурор на Северна Каролина през 2000 г. Купър заема този пост в продължение на четири мандата.

Марк Кели

Сенаторът от Аризона Марк Кели представлява щат, който Байдън спечели само с 10 457 гласа през 2020 г., и има национално признание като бивш астронавт и съпруг на бившата републиканка Габи Гифордс.

Докато заема поста, той е надежден поддръжник на приоритетите на Демократическата партия, но понякога се противопоставя на нейното ръководство, като например през 2023 г., когато категорично нарече „криза“ притока на мигранти без документи през южната граница на САЩ.

Ако Кели, който бързо подкрепи Харис за президент в неделя, бъде избран на по-висок пост, мястото му ще остане в ръцете на демократите, тъй като губернаторът Кейти Хобс ще може да назначи негов наследник.

Анди Бешир

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир също е спряган за възможен кандидат за вицепрезидент. Той беше преизбран за втори мандат през ноември миналата година в дълбоко червен щат, който Тръмп спечели с около 25 пункта през 2020 г. Бешир е най-високопоставеният избран демократ в щата Блуграс и превърна абортите в основен въпрос в кампанията си.

След като подкрепи Харис, Бешир не се поколеба да изрази готовността си да се кандидатира заедно с нея, ако бъде помолен. На въпрос на MSNBC: „Отворен ли сте поне за възможността да бъдете съотборник на вицепрезидента Харис?“, той отговаря: „Ами, мисля, че ако някой ти се обади, това, което правиш, е поне да го изслушаш“.

Бешир е един от най-популярните губернатори в страната. Той влезе в заглавията на вестниците заради ръководството си на щата през пандемията, смъртоносните торнада през 2021 г. и катастрофалните наводнения през 2022 г.

В случай че републиканците запазят контрола си върху Камарата на представителите и получат мнозинство в Сената, той може да бъде много полезен, защото има опит в навигирането на сблъсъци с депутатите от Републиканската партия.

Той е бил главен прокурор на щата, преди да спечели с малко губернаторския пост през 2019 г. Времето му като губернатор е белязано от разногласия по въпросите на образованието, общественото подпомагане и данъчната политика с ръководеното от републиканците законодателно събрание на щата.

Неговият баща, Стив Бешир, е бил губернатор на Кентъки в продължение на два мандата и получава позитивно внимание на национално ниво, след като понижава процента на неосигурените в щата от над 20% до 7,5 % - едно от най-големите подобрения в страната след въвеждането на Закона за достъпното здравеопазване.

Джей Би Прицкър

Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър, наследник на богатството на хотелската верига Hyatt, е избран за първи път през 2018 г. и преизбран през 2022 г. с повече от 10 процентни пункта.

Прицкър, който подкрепи Харис в понеделник сутринта, се занимава с редица въпроси, които доминират в президентската надпревара през 2024 г. - от контрола върху оръжията до репродуктивните права. Той ръководи щата, който се бори с повишеното търсене на абортна помощ от жени, принудени да пътуват от Юга и Средния Запад в ерата след решението „Роу срещу Уейд“, което направи възможно забраната на абортите в някои юрисдикции. През 2023 г. Прицкър подписва обширна забрана за огнестрелните оръжия и пълнителите с голям капацитет.

Губернаторът, заедно с кмета на Чикаго Брандън Джонсън, също така се изправи срещу висши служители на Белия дом през октомври във връзка с мигрантската криза, за която те предупредиха, че е близо до точката на пречупване.

Пийт Бутигиг

Министърът на транспорта Пийт Бутигиг се изявява като центрист по време на кампанията си за президентската номинация на Демократическата партия през 2020 г., като се опира на времето, когато е бил кмет на Саут Бенд, Индиана, и на службата си във войната в Афганистан. Кандидатурата му за президент е историческа: Той е първият открит гей, който стартира конкурентна кампания за президент, преодолява бариерите и става първият кандидат с хомосексуална ориентация, спечелил първични делегати за президентската номинация на голяма партия.

За Бутигиг този мандат начело на Министерството на транспорта е изпълнен със събития, като той е водещият критик на администрацията на Байдън по отношение на авиоиндустрията след закъснения на полети и други злополуки. Като потенциален съотборник на Харис, Бутигиг би бил ефективно оръжие. Той запомнящо се нарече тогавашния вицепрезидент Майк Пенс, който е евангелист, „мажоретка за президентството на порнозвездата“, което е препратка към личния живот на Тръмп.

Неотдавна Бутигиг обясни и как ще се справи с републиканския кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

„Открих много хора като него, които казват каквото трябва, за да напреднат. Преди пет години това изглеждаше като да си анти-Тръмп републиканец, така че той беше такъв. Пет години по-късно начинът, по който той се изкачва напред, е Тръмп да е най-великото нещо“, казва Бутигиг.

Гретхен Уитмър

Губернаторката на Мичиган Гретхен Уитмър, която спечели преизбирането си в решаващия щат през 2022 г. с около 10 процентни пункта, беше гледана от демократите като основен кандидат да замени Байдън начело на листата, въпреки че в понеделник сутринта тя подкрепи Харис и изглежда се оттегли от надпреварата с коментарите си пред местни репортери.

„Няма да напусна Мичиган. Гордея се, че съм губернатор на Мичиган. Била съм последователна. Знам, че всички винаги са подозрителни и задават този въпрос отново и отново“, казва тя пред местни репортери.

Уитмър, избрана за първи път за губернатор през 2018 г., се доказва като ръководител в разгара на пандемията. Нейните ръководни решения, които включват заповеди за социална изолация, я превръщат в мишена на заговор за отвличане през 2020 г.

По време на мандата си Уитмър също така поставя като приоритет усилията за разширяване на достъпа до здравни грижи на достъпни цени. Тя е инвестирала милиарди долари в инфраструктурата на щата и е създала отдел, който има за задача да подобри качеството на питейната вода в Мичиган. Изявява се и като решителен защитник на репродуктивните права.

В седмиците след дебата между Байдън и Тръмп Уитмър продължи да изразява подкрепата си за президента, като отхвърли слуховете, че може да се включи в надпреварата, ако той се оттегли.

„Разбирам, че някои играят фентъзи футбол и искат просто да изберат няколко случайни лидери, които се харесват в цялата страна. Това просто не е начинът, по който работим“, казва тя пред CNN по-рано този месец. „Имаме президент, който е получил номинация, който я е заслужил“.

Гавин Нюсъм

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм беше обект на спекулации за президентските избори през 2024 г. миналата година, когато дебатира с тогавашния кандидат за номинацията на републиканците - губернатора на Флорида Рон ДеСантис, по Fox News и посети няколко щата, ръководени от републиканците. В неделя вечерта той подкрепи Харис в X, като написа: „Никой не е по-добър да води делото срещу тъмната визия на Доналд Тръмп и да насочи страната ни в по-здравословна посока от вицепрезидента на Америка“.

Подобно на други губернатори от Демократическата партия, които бяха сочени като потенциални кандидати за 2024 г., Нюсъм управляваше своя щат по време на пандемията. През 2021 г. той се пребори с опит за отзоваване, породен от партиен гняв заради реакцията му срещу нея. Нюсъм също така получи отпор заради това, че присъства на официална вечеря за рождения ден на свой приятел лобист в елитен ресторант в долината Напа в момент, когато призоваваше калифорнийците да си останат вкъщи.

Той е бил кмет на Сан Франциско от 2004 до 2011 г.

Ако Харис стане кандидат на Демократическата партия, Нюсъм, който е калифорниец, ще се сблъска с 12-та поправка на Конституцията, която забранява на електорите от Златния щат, всичките 54, да гласуват за президент и вицепрезидент, които живеят в един и същи щат със самите тях. Теоретично тази трудност може да бъде избегната, ако Харис и Нюсъм променят официалното си местожителство, евентуално дори след изборите, но преди заседанието на избирателната колегия.