Президентът Джо Байдън се отказа от надпреварата за Белия дом през 2024 г. и подкрепи вицепрезидента Камала Харис като кандидат на Демократическата партия - зашеметяващо решение, което дойде след седмици на натиск.

„За мен беше най-голямата чест в живота ми да служа като ваш президент“, написа Байдън в публикация в социалната мрежа X. „И макар че имах намерение да се боря за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата“.

„По-късно тази седмица ще говоря пред нацията по-подробно за решението си“, обяви още Байдън, чийто ход идва след повече от три седмици на нарастващ натиск от страна на колегите му демократи да се оттегли след катастрофалния дебат срещу Тръмп в края на юни.

В последващ пост Байдън написа, че „първото му решение като партиен кандидат през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент“.

„И това беше най-доброто решение, което съм вземал. Днес искам да предложа пълната си подкрепа за Камала, за да бъде номинирана от нашата партия тази година. Демократите - време е да се обединим и да победим Тръмп“, написа още настоящият президент. „Нека го направим.“

Байдън, който е изолиран в дома си на плажа в Рехобот, щата Делауеър, след като му беше поставена диагноза COVID-19, и Харис са разговаряли в неделя, преди той да обяви, че ще се откаже от предизборната надпревара.

Решението му повтаря решението на друг действащ президент от Демократическата партия - Линдън Джонсън, да се откаже от изборите през 1968 г., тъй като той се сблъска с вълнения около войната във Виетнам, нисък рейтинг и изненадващо силно представяне на сенатора Юджийн Маккарти в първичните избори в Ню Хемпшир.

Съобщението на Байдън дойде в момент, когато все повече демократи подкрепиха призива той да предаде щафетата и да даде възможност на нов кандидат да се изправи срещу републиканеца Тръмп.

Кампанията на Байдън в продължение на седмици настояваше, че той ще остане в надпреварата, въпреки нарастващото безпокойство, че той е твърде стар и слаб, за да се състезава с бившия президент и да изкара пълен втори мандат, ако бъде преизбран.

Решението на президента поставя извънредни въпроси и предизвикателства пред Демократическата партия, която сега трябва да излъчи нова двойка за надпреварата за Белия дом.

Следващият кандидат ще трябва да се конкурира с републиканецът Доналд Тръмп и кандидата за негов вицепрезидент сенатора Джей Ди Ванс. Той ще трябва да спечели дарители, делегати и други съюзници, които са били лоялни към действащия президент - и в същото време да убеди избирателите, че е достоен за най-високия пост в страната.

През последните седмици обаче все повече високопоставени представители на Демократическата партия дадоха ясно да се разбере, че предпочитат тази трудна задача пред това да запазят Байдън като свой кандидат.