Илон Мъск ясно показва, че не е фен на Джо Байдън. Но тъй като той официално подкрепи и дори финансира Доналд Тръмп в тазгодишната президентска кампания, Байдън му връща услугата.

Сега президентът води директна кампания срещу Мъск - и други високопоставени и богати VC от Силициевата долина - които подкрепят републиканеца.

"Болен съм", написа Байдън в социалната мрежа X в сряда, след като тестът му за COVID беше положителен, преди да разкрие примамката в следващия пост: "от това, че Илон Мъск и богатите му приятели се опитват да купят тези избори".

Часове по-рано кампанията на президента разпрати текст за набиране на средства, в който се казваше, че "най-богатият човек в света сега е в отбора MAGA" и обвини Мъск, че "използва богатството си, за да се опита да контролира нашата демокрация".

Това, че Байдън поставя Мъск в центъра на кампанията си, е забележителна ескалация, като се има предвид, че той прекара по-голямата част от президентството си, привидно преструвайки се, че милиардерът не съществува, пише TechCrunch. Пример за това е, когато организира известна "среща на върха за електромобили" през 2021 г., на която Tesla не беше поканена, или когато каза, че Детройт - а не Tesla - е "водещ в света на електромобилите".

Да се изправиш срещу Мъск е рисковано, като се има предвид влиянието на милиардера върху Силициевата долина и технологичната индустрия като цяло. Една част от най-богатите хора в САЩ подкрепят републикански суперпак, за който се съобщава, че Мъск прави вноски, заедно с партньорите от Sequoia Capital Шон Магуайър и Дъг Леоне.

Марк Андресен и Бен Хоровиц откровено обявиха, че ще подкрепят финансово кампанията на Тръмп до голяма степен заради политиката му към крипто и изкуствения интелект.

В същото време Мъск се е възползвал материално от и по време на президентството на Байдън. Законът за намаляване на инфлацията определи на Tesla (и на нейния партньор в областта на батериите Panasonic) кредити в размер на 41 млрд. долара.

Компанията достигна най-високата си оценка в историята през 2021 г. на фона на по-широката вълна от оптимизъм за електромобилите. SpaceX и нейният сателитен бизнес Starlink е многократен победител в отбранителни и други правителствени договори. И в крайна сметка се оказа, че Мъск се е срещнал с Байдън в Белия дом през септември 2023 г.

Но компаниите му са изправени и пред множество федерални разследвания, някои от които започнаха по време на президентството на Байдън. По всичко личи, че той е по-идеологически настроен към Тръмп и има причини да се смята, че компаниите му ще продължат да се възползват от още едно президентство на републиканеца, отбелязва TechCrunch.