В началото на юли 75 богати политически донори от Демократическата партия са се събрали на разговор, за да обсъдят пътя напред за президента Джо Байдън след катастрофалното му представяне в дебатите срещу Доналд Тръмп, твърди човек, участвал в разговора. Само един от дарителите е заявил, че според него Байдън трябва да остане в надпреварата.

„Всички останали дадоха ясно да се разбере, че според тях президентът трябва да се откаже от надпреварата, ако партията иска да победи Тръмп през ноември“, категоричен е той пред CNBC.

Оттогава насам големите донори, които финансират или кампанията на Байдън, или съюзническите му комитети за политически действия, или партията като цяло, са започнали лобистка кампания, насочена към висшите демократи в Камарата на представителите и в Сената. Целта им е да убедят законодателите да призоват публично президента да прекрати кампанията си за преизбиране.

Много от тези дарители са били пределно ясни: Ако Байдън не се откаже, те няма да дават пари, за да подпомогнат преизбирането му, докато социологическите проучвания не покажат, че той е ясен фаворит да победи Тръмп.

Сред дарителите, които участват в кампанията срещу кандидатурата на Байдън, са холивудският изпълнителен директор Ари Емануел, брат му Зик Емануел и Алън Джоунс, старши управляващ директор в Intermediate Capital Group и дългогодишен дарител на Демократическата партия, посочват източниците на CNBC.

Тези усилия са поставили началото на контракампания от страна на някои от съюзниците на Байдън за запазване на мегадонорите в екипа на президента. Бившият държавен секретар Хилари Клинтън, съпругът ѝ - бившият президент Бил Клинтън - и съпредседателят на кампанията на Байдън и медиен магнат Джеф Катценбърг са се обърнали с призиви към дарителите да останат до настоящия президент в борбата за нов мандат в Белия дом.

Байдън неведнъж е заявявал, че не планира да се откаже от надпреварата, въпреки че над 20 членове на Конгреса публично го призоваха да „предаде щафетата“, а много други са го направили на четири очи.

„Мисля, че почти всеки дарител на този етап е изразил публично или насаме дълбоката си загриженост пред екипа на кампанията, пред бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис“, казва един от дългогодишните сътрудници на Байдън. „Макар че президентът не се интересува от мнението на дарителите, ръководството се интересува от него, защото това ще окаже влияние на вота“.

Байдън вече беше категоричен, че може да се откаже от президентската надпревара само заради „здравословно състояние“, въпреки че Пелоси, Шумър и Джефрис са го предупредили за опасенията на много висши демократи и водещи донори на кампанията му. Те са акцентирали също така, че неговото представяне през ноември вероятно ще повлече надолу и кандидатите за Конгреса, ако той остане в надпреварата.

Тръмп на противоположния полюс

Междувременно ситуацията при републиканците е на противоположния полюс, след като Доналд Тръмп беше бурно аплодиран по време на речта си, с която прие номинацията на партията. В нея бившият президент не пропусна да акцентира върху опита за убийство.

„Не би трябвало да съм тук тази вечер“, каза мрачният Тръмп, с превръзка, покриваща дясното му ухо, което беше пронизано от куршум. „Както вече знаете, куршумът на убиеца се приближи на четвърт сантиметър от това да отнеме живота ми. Заставам пред вас по милостта на всемогъщия Бог“.

След това републиканецът целуна каската на пожарникаря Кори Комператор, който беше убит при стрелбата от Томас Крукс в градчето Бътлър, Пенсилвания, по време на предизборен митинг в събота.

„Като американци ние сме свързани с една обща съдба. Ние се издигаме заедно. Или се разпадаме“, посочи Тръмп в навечерието на осмата годишнина от първата си номинация за президентския пост. „Въпреки това отвратително нападение, тази вечер ние се обединяваме по-решителни от всякога. Решимостта ни е непоколебима, а целта ни е непроменена - да осигурим правителство, което да служи на американския народ“.

Бившият президент също така изрази своята „благодарност към американския народ за излятата любов и подкрепа след опита за убийство“ и разказа своята гледна точка към покушението пред аудиторията на конвенцията, която включваше съпругата му Мелания, децата му и техните партньори.

„Започнах да говоря много щастливо, защото обсъждах страхотната работа, която моята администрация свърши по отношение на имиграцията на южната граница. Зад мен и вдясно имаше голям екран, на който се показваше диаграма на преминаванията на границата под мое ръководство. За да видя диаграмата, започнах да се обръщам надясно и бях готов да продължа, което за щастие не направих, когато чух силен свистящ звук и усетих, че нещо ме удари, наистина силно, по дясното ухо. Веднага разбрах, че е много сериозно, че сме атакувани, и с едно движение продължих да падам на земята“, разказа Тръмп. „Навсякъде се лееше кръв и все пак по някакъв начин се чувствах в голяма безопасност, защото Бог беше на моя страна. Удивителното е, че преди изстрела, ако не бях помръднал главата си в последния момент, куршумът на убиеца щеше да попадне идеално в целта си и аз нямаше да съм с вас тази вечер“.

По думите му „най-невероятният аспект“ на нападението, при което освен Комператор бяха ранени още двама души, е, че тълпата от участници в митинга не се е разбягала, за да избегне стрелбата.

„Никой не избяга и благодарение на това, че хората не започнаха да се блъскат, бяха спасени много животи“, посочи той. „Причината е, че знаеха, че съм в сериозна беда, виждаха цялата кръв и мислеха, че съм мъртъв, и просто не искаха да ме оставят. Можете да видите тази любов, изписана по лицата им.“

„На всеки гражданин, независимо дали сте млад или стар, мъж или жена, демократ, републиканец или независим, черен или бял, азиатец или латиноамериканец, аз ви подавам ръка за лоялност и приятелство“, каза още бившият президент, който нито веднъж не спомена поименно президента Джо Байдън - поразителен, умишлен пропуск.