Предизборната кампания на американския президент Джо Байдън през миналия месец е събрала повече средства и е надхвърлила разходите на неговия претендент Доналд Тръмп, според публикувани в събота данни, които показват, че касите на президента първоначално са набъбнали дори след катастрофалното представяне в единствения досега дебат.

Основната сметка на кампанията на демократа Байдън е събрала 64 млн. долара през юни и е похарчила 59 млн., предимно за реклами, като е завършила месеца с налични 95 млн. долара в банката, според подадената до Федералната избирателна комисия декларация.

Основният акаунт на републиканеца Тръмп съобщава за набрани 21 млн. долара през юни и похарчени около 10 млн. долара, като в края на месеца е разполагал със 128 млн. долара в брой.

81-годишният Байдън е събрал над 5 млн. долара в трите дни след дебата си срещу 78-годишния Тръмп на 27 юни, в който президентът заекваше през цялото време и не успя да оспори достатъчно енергично нападките на Тръмп, включващи множество неверни твърдения.

Но през този месец Байдън се сблъска с вълна от призиви от законодатели демократи да се откаже от надпреварата, а според съобщенията набирането на средства от неговия лагер е намаляло досега през месеца.

Байдън и Тръмп се намират в напрегната надпревара в националните проучвания, въпреки че републиканецът води в няколко щата, които могат да определят победителя на президентските избори на 5 ноември.

От началото на юли до този петък 35 демократи от Конгреса публично призоваха Байдън да прекрати кандидатурата си за преизбиране, като много от тях се позоваха на напредналата му възраст и трудностите на сцената на дебатите. Съобщава се, че няколко събития за набиране на средства на Байдън са преустановени, тъй като някои мегадонори смятат, че той трябва да предаде щафетата на друг кандидат за Белия дом.

Ако Байдън се оттегли от надпреварата, контролът върху средствата на кампанията му потенциално би могъл да премине към неговия вицепрезидент Камала Харис, ако тя стане кандидат на демократите. Алтернативен вариант е Байдън да прехвърли средствата си на Демократическата партия, която вече е основен спонсор на усилията за преизбирането му и съобщи, че е събрала 39 млн. долара с основната си група за набиране на средства през юни.

Основната сметка за набиране на средства за Републиканската партия на Тръмп е събрала 67 млн. долара през месеца.

Бившият президент набра повече от настоящия през май, когато поддръжниците му увеличиха даренията в навечерието на присъдата му от 30 май по обвинения в бизнес измами - дело, което Тръмп обяви, без доказателства, за политически мотивирано.

Най-голямата организация, подкрепяща Тръмп, известна като MAGA Inc, съобщи, че е събрала над 22 млн. долара през месеца, включително 5 млн. от хотелиера Робърт Бигелоу и от Линда Макмеън, бивш предприемач в областта на кеча.

От страна на Байдън съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман е дал 3 млн. долара на FF Pac, организация супердонор, подкрепяща усилията за преизбиране на президента, показва друга декларация до Федералната избирателна комисия.

Все повече демократи от Капитолийския хълм подкрепят Харис

Въпреки тези положителни финансови резултати, вицепрезидентът Камала Харис продължава да трупа публична подкрепа от законодателите от Демократическата партия като потенциален заместник на президента Джо Байдън, ако той реши да се откаже от надпреварата с Доналд Тръмп.

В събота калифорнийският депутат Марк Такано стана тридесет и шестият демократ от Капитолийския хълм, който официално призова настоящия президент да се откаже от надпреварата. Според него Харис трябва да е тази, която да оглави битката.

„Най-голямото постижение на президента Байдън си остава спасяването на демокрацията през 2020 г. Той може и трябва да го направи отново през 2024 г., предавайки факела на вицепрезидента Харис като кандидат за президент на Демократическата партия“, категоричен е Такано в изявление, цитирано от CNBC. „Стана ми ясно, че изискванията на една модерна кампания сега най-добре се изпълняват от вицепрезидента, който може безпроблемно да премине в ролята на знаменосец на нашата партия“.

По-рано през юли Такано беше един от няколкото членове на комисиите на Демократическата партия, които изразиха опасенията си относно кандидатурата на Байдън за преизбиране на частна среща с ръководството на Демократическата партия в Камарата на представителите. Макар че някои демократи се стремят към открита конвенция, ако Байдън напусне, Такано се позиционира в тази част от партията, която вижда Харис като законен наследник както за лидерството на листата, така и за касата на кампанията.

Сенатор Елизабет Уорън също е категорична, че Харис „е готова да се активизира и да обедини партията“, ако президентът реши да напусне надпреварата, върпеки че все още не е призовала официално Байдън да се оттегли от надпреварата.

„Джо Байдън е нашата кандидатура. Той трябва да вземе много важно решение, но ние сме големи късметлии, че имаме вицепрезидента Камала Харис. Осемдесет милиона души гласуваха за нея, за да се включи, ако има нужда“, кавза Уорън в интервю за MSNBC. „Вижте, ако се борите срещу осъден престъпник, тогава прокурор като Камала е наистина добър човек, който да направи това“.

Тъй като Байдън се лекува от COVID-19, на практика Харис вече пое на плещите си посланията на кампанията. В събота тя произнесе реч по време на събиране на средства в Масачузетс, на което бяха събрани над 2 млн. долара. А в петък Харис се включи в разговор с донори от Демократическата партия, в който според NBC News е потвърдила подкрепата си за Байдън.

„Знаем кой кандидат на тези избори поставя американския народ на първо място: нашият президент Джо Байдън“, е казала тя. „Ние ще спечелим тези избори. Ние ще спечелим.“