Камала Харис е избрала губернатора на Минесота Тим Уолц за свой вицепрезидент в надпреварата за Белия дом.

Това съобщават трима запознати източници пред NBC News. Очаква се двойката на демократите да обяви новината по-късно днес във Филаделфия.

60-годишният Тим Уолц през последните две седмици беше в краткия списък за кандидати за вицепрезидент, заедно с други изгряващи звезди на демократите - губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, сенаторът на Аризона Марк Кели и губернаторът на Кентъки Анди Бешир. Харис е разговаряла лично с всички тях, допълва източник на NBC News.

Въпреки че Уолц, двукратен губернатор на Минесота, започна процеса на надпреварата за вицепрезидент със сравнително ниска разпознаваемост в национален мащаб, профилът му бързо се повиши в резултат на медийни изяви и той спечели прогресивните избиратели, отбелязва CNBC.

Харис и Уолц ще се изправят срещу кандидатите на републиканците Доналд Тръмп и сенатора Джей Ди Ванс от Охайо.

Тим Уолц е роден в малкото градче Уест Пойнт, Небраска, и се присъединява към Националната гвардия на армията, след като завършва гимназия в Бют, Небраска. По-късно работи като гимназиален учител в продължение на няколко десетилетия, по време на които тренира и отбор по футбол.

През 2006 г. печели избори за Камарата на представителите на САЩ, където служи шест мандата, а през 2018 г. е избран за губернатор на Минесота.

Камала Харис стана фактическият кандидат на Демократическата партия преди две седмици, след като президентът Джо Байдън напусна надпреварата след катастрофалното представяне в дебатите срещу Тръмп в края на юни.

Оттогава насам кампанията на Харис се движи по турболентен график, включително силно ускорен процес на проверка на потенциалните кандидати за поста на вицепрезидент.

За да вземе окончателното си решение, Харис е търсила партньор за управление, с когото да е в синхрон и с когото да може да си представи, че ще работи добре през следващите четири до осем години, заявиха пред NBC News източници, запознати с процеса на избор.

Тя е предпочитала личност, която няма да подкопае нейното лидерство, която може да разшири картата на демократите и умело да се справя с атаките на опозицията.

Уолц предлага на Харис връзки с Капитолийския хълм, потенциална привлекателност за избирателите от провинциалните райони, опит с прогресивни политически победи и добре развити медийни умения.

"Той говори и изглежда като много от избирателите, които загубихме заради Тръмп", коментира дългогодишен оперативен служител на Демократическата партия, цитиран от CNN.

"Химията" между Камала Харис и новоизбрания ѝ партньор, губернатора на Минесота Тим Уолц, е "важна и двамата наистина си допаднаха", заяви пред CNN друг източник, приближен до Уолц.

"Времето, което прекараха заедно, когато той водеше кампания за преизбиране през 2022 г., и когато посетиха клиниката за аборти през март, очевидно оказа голямо влияние. След това щабът на Харис, както и всички ние, видяхме колко зареждащ е Уолц. Те видяха колко популярен е той в Минесота, след като прие историческа, прогресивна програма тук. Проверката на Уолц премина изключително добре. Всеки елемент беше точно на мястото си", казва източникът.

В лагера на републиканците – много от съюзниците на Доналд Тръмп се опасяваха, че Камала Харис в крайна сметка ще избере за свой партньор популярния губернатор на Пенсилвания Джош Шапиро, което може да ѝ даде предимство в критично важния за битката щат.

Днес те въздъхнаха с облекчение, като един от източниците, близки до Тръмп, заяви, че Пенсилвания "все още е в играта", след като Харис е взела решение да избере губернатора на Минесота вместо Шапиро.

Въпреки че Тръмп неведнъж е заявявал, че кандидатите за вицепрезиденти нямат значение, той и неговият съотборник Джей Ди Ванс бяха насочили вниманието си към Шапиро в последните си нападки, което е индикация за заплахата, която той можеше да представлява за Тръмп.

През шестте години, в които Уолц управлява Минесота, се случиха забележителни политически и социални катаклизми, отбелязва CNN.

Първо се появи пандемията, а след това, в разгара ѝ, убийството на Джордж Флойд от бял полицай, което даде началото на световни антирасистки демонстрации.

Уолц се ориентира във всичко това.

В периода преди избора му за вицепрезидент на Харис Уолц открито защитаваше Джо Байдън след катастрофалното му представяне в дебатите, когато се засилиха призивите да прекрати кандидатурата си за втори мандат.

Когато Байдън се отказа, Уолц подкрепи Харис на следващия ден и оттогава се изявява като надежден, енергичен и рязък неин защитник.

Изборът му подчертава фокуса на кампанията на Харис върху пътя към победата, който поставя на първо място "синята стена" в щатите от Средния Запад. Минесота е малко извън тази сфера, но Уолц се превърна в нещо като прогресивен популистки народен герой - точно този вид борбен глас, който демократите, които се борят с Тръмп, искат да изтъкнат.

Според анализатори, цитирани от CNN, изборът на губернатора на Минесота илюстрира силата на социалните медии.

През последните няколко седмици Уолц не беше в челните места в списъка. Той се превърна в онлайн сензация благодарение на "щастливия си" маниер от Средния Запад и неотдавнашните си нападки срещу републиканците, които изглежда са се наложили.

Освен това Уолц не е показал особена способност да печели колебаещи се гласоподаватели, когато е участвал в избори в целия щат.

Докато други потенциални съперници на Харис (сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро) значително надминаха базовата линия на Байдън за 2020 г. на последните си избори, Уолц се представи с по-малко от един пункт по-добре от Байдън, когато спечели втори мандат през 2022 г.

Все пак трябва да се отбележи, че Уолц се справи по-добре от повечето демократи от Минесота преди две години, което е много различно от сенатора от Охайо Джей Ди Ванс, кандидатът за вицепрезидент на Тръмп. Ванс беше най-зле представилият се републикански победител в целия щат на междинните избори през 2022 г.