„Никога не ми е казвал“ – това заяви кандидатът на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп по повод съобщенията че Илон Мъск ще дарява по 45 млн. долара месечно в подкрепа на кампанията му.

„Имам добри взаимоотношения с него, мисля, че е приятен човек“, допълни Тръмп по време на интервю за Fox News.

Някой ми каза, че ще ми дава по 45 милиона долара на месец. Отговорих: Това звучи много, дори за Илон, това е много,

обясни републиканският кандидат за президент. Но Илон „никога не ми е казвал, че ще ми дава 45 млн. долара“, категоричен е той.

Относно Мъск, Тръмп допълни:

Той ми каза: "Силно те подкрепям", въпреки че съм против политиката за електромобилите.

Републиканецът визираше политиката на администрацията на Байдън, насочена към даване на приоритет на електромобилите пред автомобилите с бензинови двигатели.

Подкрепата на Мъск дойде малко след като Тръмп оцеля на косъм при опит за убийство по време на предизборен митинг на 13 юли, припомня CNBC.

Два дни след стрелбата по митинга, WSJ позовавайки се на запознати източници, съобщи, че Мъск планира да дарява по 45 млн. долара месечно на новосформиран про-Тръмп super PAC – група за мегадонорски дарения.

В нея вече са получени значителни суми от други големи технологични и финансови лидери като Джо Лонсдейл и близнаците Уинкълоус.

Самият Мъск също заяви, че цифрата, съобщена от WSJ „просто не е вярна“.

Няма да дарявам 45 милиона долара месечно на Тръмп. Това беше измислица на WSJ,

заяви Илон Мъск в интервю, което беше публикувано в социалната му платформа X.

Предприемачът също така заяви, че е създал суперпак, наречен America PAC, за да „популяризира принципите, които правят Америка велика на първо място“.

В публикация в X във вторник Мъск написа: „Правя някои дарения за America PAC, но на много по-ниско ниво“.

Той твърди, че повечето републиканци се придържат към основните ценности на PAC - „подкрепа на меритокрацията и индивидуалната свобода“.

През март Мъск заяви, че няма да дарява пари на „нито един от кандидатите за президент на САЩ“. Но това остави отворена възможността, че може да направи косвени вноски чрез комитет за политически действия, което сега на практика потвърди, допълва CNBC.