Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп ще се опита да покаже на колебаещите се гласоподаватели, че вероятният му нов съперник, вицепрезидентът Камала Харис, носи отговорност за два проблема, на които той разчита за победа през ноември: имиграцията и разходите за живот.

Източници от кампанията на Тръмп коментират пред Reuters, че той ще представи Харис, вероятния кандидат на демократите, след като президентът Джо Байдън се отказа от надпреварата в неделя, като „втори пилот“ на политиките на сегашната администрация, които според него стоят зад двата източника на недоволство на избирателите.

Внезапното напускане на Байдън и подкрепата за Харис преобърнаха надпреварата, само осем дни след като Тръмп оцеля след опит за убийство на предизборен митинг. Източниците на информационната агенция обаче твърдят, че кампанията на републиканецът от седмици се е подготвяла за Харис.

„Харис ще бъде по-лесна за побеждаване, отколкото щеше да бъде Джо Байдън“, заяви Тръмп пред CNN, малко след като настоящият президент обяви оттеглянето си.

От екипа на Тръмп вече сигнализираха, че ще обвържат настоящия вицепрезидент възможно най-тясно с имиграционната политика на Байдън, която според републиканците е виновна за рязкото увеличаване на броя на хората, пресичащи незаконно южната граница с Мексико.

Втората линия на атака ще се върти около икономиката. Проучванията на общественото мнение постоянно показват, че американците са недоволни от високите цени на храните и горивата, както и от лихвените проценти, които направиха покупката на жилище по-малко достъпна.

„Тя е вторият пилот на визията на Байдън“, казва един от съветниците на Тръмп пред Reuters по време на Националния конгрес на републиканците миналата седмица. „Ако искат да преминат към Байдън 2.0 и начело на листата да бъде Камала, ние сме в добра позиция и в двата случая“.

Make America Great Again Inc, организация, подкрепяща Тръмп, обяви в неделя, че изтегля телевизионните реклами срещу Байдън, които трябваше да бъдат пуснати в щатите Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания, и ги заменя с такива, атакуващи Харис. 30-секунден клип, например, обвинява настоящия вицепрезидент, че е скрила от обществеността немощта на Байдън, и се опитва да хвърли отговорността за резултатите на администрацията единствено върху нея.

„Камала знаеше, че Джо не може да се справи с работата, затова тя я вършеше. Вижте какво направи тя: инвазия по границите, галопираща инфлация, мъртва американска мечта“, казва разказвачът в клипа.

Тръмп, известен с това, че използва обиден, а понякога и оскърбителен език, за да атакува опонентите си, даде на поддръжниците си на митинг в Мичиган в събота да усетят вкуса на това, което вероятно ще хвърли по Харис през следващите дни.

„Наричам я смеещата се Камала. Наблюдавали ли сте някога как се смее? Тя е луда. По един смях можеш да разбереш много. Тя е луда. Тя е луда“, каза той пред екзалтираните си привърженици.

Променено състезание

Демократическата партия все още не е решила как да продължи напред и все още няма гаранция, че Харис ще се превърне в кандидат на партията въпреки подкрепата на Байдън. Но според политическите стратези вицепрезидентът като кандидат на Демократическата партия би променила надпреварата по непредвиден начин.

Една 59-годишна жена, представител едновременно на афро- и азиатско-американската култура, би създала напълно нова динамика със 78-годишния Тръмп, предлагайки ярък поколенчески и културен разрив. В 248-годишната си история Съединените щати все още не са избирали жена за президент.

Родел Молино, стратег на Демократическата партия и дългогодишен помощник в Конгреса, коментира, че Харис ще може да проведе „по-енергична кампания с вълнение от страна на по-младите избиратели и цветнокожите“, след като Байдън се е затруднил да активизира тези важни блокове.

„Бивш прокурор и главен прокурор на Калифорния, както и бивш сенатор на САЩ, Харис ще може да използва дългогодишния си опит в съдебните дела, за да преследва ефективно Тръмп в съда на общественото мнение“, добавя Молино.

Чип Фелкел, републикански стратег, предупреждава, че би било грешка за кампанията на Тръмп да приеме, че Харис може да служи като обикновен заместник на Байдън, поради потенциалната ѝ привлекателност за различни части от електората. Последните социологически проучвания показват, че Харис е конкурентна на Тръмп. В хипотетичен пряк сблъсък те са с равен брой гласове - по 44% подкрепа в проучване на Reuters/Ipsos от 15-16 юли.

Но Жанет Хофман, политически консултант от Републиканската партия, смята, че въпреки контрастите, които Харис би внесла, близките ѝ връзки с Байдън ще бъдат пречка за кандидатурата ѝ.

„Харис не представлява промяната, която Америка търси“, категорична е Хофман.