Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, неговите планове за 60% мита върху китайските стоки може да представляват „голям риск за растежa“ на Китай, според Goldman Sachs.

„В момента износът е основна светла точка в китайската икономика и мисля, че политиците в страната се подготвят за завръщането на Тръмп“, казва пред CNBC Хуей Шан, главен икономист за Китай в Goldman Sachs.

Приносът на износа на стоки към растежа на реалния БВП в Китай за второто тримесечие на тази година е най-високият от първото тримесечие на 2022 г., когато Covid-19 ограниченията ограничиха вътрешната икономическа активност, според анализатори на Citi.

САЩ са най-големият търговски партньор на Китай по отношение на отделните държави, докато Европейският съюз изостава от Югоизточна Азия като най-голям регионален търговски партньор на Китай.

Шансовете Тръмп да се завърне като президент на САЩ се повишиха, след като той оцеля при опит за убийство в събота и избра бившия си критик Джей Ди Ванс за свой вицепрезидент два дни по-късно. В първото си интервю след избора Ванс каза пред Fox News, че не войната в Украйна, а Китай е „истинският проблем“ за САЩ и представлява „най-голямата заплаха“.

Тръмп повиши митата върху китайските стоки, когато беше президент през 2018 г., и заплаши да ги увеличи до 60%, ако бъде преизбран тази есен.

Шан от Goldman Sachs посочва, че митата през 2018 г. не са засегнали значително износа на Китай за САЩ.

По-нови данни обаче показват, че износът на Китай за САЩ се е повишил със скромните 1,5% през първата половина на годината.

Затова, „ако се наложат 60% мита, последиците за макроикономиката ще бъдат доста значителни“, добавя Шан.

„Китайските политиците трябва да помислят за вътрешното търсене и да се съсредоточат върху нещо, което е по-устойчиво за перспективите за растеж“, коментира експертът на Goldman Sachs.

Призиви за стимули

Икономиката на Китай е нараснала с 4,7% през второто тримесечие в сравнение с предходната година, което не оправдава очакванията на икономистите и носи растеж за първата половина на годината до 5%. Това предизвиква някои призиви за повече стимули, ако втората по големина икономика в света иска да достигне ръст от 5% за цялата година.

Досега Китай се въздържаше от мерки за стимулиране. Висшите лидери на страната се срещат в Пекин тази седмица за Трети пленум, който се очаква да определи дългосрочните цели на икономическата политика.

Анализаторите на Citi заявиха в понеделник, че слабите продажби на дребно и разочароващият растеж през второто тримесечие няма да бъдат достатъчни, за да убедят Пекин да увеличи подкрепата за икономиката, освен ако не се случат големи сътресения.

Целият износ на Китай, деноминиран в щатски долари, е нараснал с 3,6% през първите шест месеца на годината след по-добро от очакваното глобално търсене на китайски стоки през последните месеци.

На този фон Тао Уанг, ръководител на азиатската икономика и главен икономист за Китай в UBS Investment Bank, казва, че китайските власти вероятно няма да са склонни да въведат големи стимули през следващите няколко месеца, за да спестят ресурси в случай на по-голяма икономическа слабост и повишени тарифи.

Не всички анализатори обаче вярват, че евентуално президентство на Тръмп ще се окаже пагубно за Китай.

Бен Харбург от Corevalues Alpha коментира пред CNBC, че е по-вероятно Китай да има „положителни“ търговски резултати при президентството на Тръмп, предвид „транзакционния характер“ на бившия президент.

„Той е човек, който сключва сделки и като всеки преговарящ, обича да поставя ниско летвата и да определя ниска цена, а след това да работи нагоре“, добавя експертът.

Говорейки за външната политика, Харбург посочва, че друг мандат на Байдън също би означавал продължаване на митата, както и „намеса върху вътрешните проблеми на Китай“ – което няма да подобри значително икономиката на страната, нито отношенията ѝ със САЩ.