Още в първите часове след като Джо Байдън се оттегли от битката за Белия дом и подкрепи Камала Харис за негов наследник на поста, социалните мрежи буквално прегряха от реакции, коментари и изобилие от мемета на вицепрезидента.

Представителите на поколението Z в TikTok бяха особено активни по най-горещата политическа тема, не само зад Океана, но и в цял свят.

Вдъхновението от личността и разностранните интереси в биографията на Харис намериха почва в поколението на попкултурата и вайръл тенденциите в социалните мрежи, а Politico директно обяви вицепрезидента за кралица на Gen Z меметата.

Според изданието, лавината от постове в мрежите е резултат от хладното отношение на най-младите избиратели към Байдън, а целта на меметата е именно да изстрелят Харис към Белия дом.

Както пише потребителят @Ritz_Th в X: „ние абсолютно ТРЯБВА да вкараме тази жена в президентството“.

Този ентусиазъм от страна на младите избиратели представлява ярък контраст с миналата седмица, когато демократите твърдо губеха подкрепа от тази демографска група – социологическо проучване съобщи, че хората на възраст между 18 и 44 години са недоволни от Байдън с повече от 2 към 1 спрямо демократите над 45 години.

Въпреки че президентският дебат през юни насочи вниманието към опасенията, свързани с физическата форма на Байдън, в действителност и той, и Тръмп са се сблъсквали с опасения, свързани с възрастта им.

Последното проучване на ABC News/Washington Post/Ipsos разкри, че 60% от американците смятат, че Тръмп е твърде стар за втори мандат.

Но след като Байдън се оттегли, играта е коренно променена: Той вече е най-възрастният кандидат за президент в историята, което дава възможност на Харис да се представи като кандидат по-близо до американските млади избиратели.

Досега по всичко изглежда, че щабът на Харис приема всички мемета и изображения, печелейки десетки милиони гледания чрез създаване на съдържание, което играе роля в популярните тенденции на поколението Z.

Ето няколко акцента от най-популярните мемета на Камала Харис:

Катерене по кокосовата палма: „Мислите, че току-що сте паднали от кокосова палма? Вие съществувате в контекста на всичко, в което живеете, и на това, което е било преди вас.“

По ирония на съдбата, този цитат на Камала Харис от май миналата година стана вайръл, защото беше изваден от контекста и представен като някакво абсурдно твърдение.

Въпреки това нейните поддръжници в интернет, както и политици, включително сенаторът Брайън Шац, използваха снимка на кокосово дърво, за да заявят подкрепата си за Харис.

Взрив от миналото: Появиха се и компилации, които представят най-личните моменти на Харис, включително любовта ѝ към „добрите новини“ и „жълтите училищни автобуси“.

На живо от Ню Йорк: Харис може да се доближава на крачка от Белия дом, но потребителите в интернет агитират и за друга цветнокожа дама: Мая Рудолф, която е играла ролята на вицепрезидент в „Saturday Night Live“.

Кой е в менюто?: Мрежите побързаха да иронизират и списъка на потенциалните кандидати за вицепрезидент на Харис, тъй като повечето от тях са бели мъже.

Радостен танц: Докато речта на Харис, произнесена след отпадането на Байдън от надпреварата, беше посветена на службата на президента, интернет се опита да представи другата страна на монетата - предполагаемото вълнение, което Харис може би изпитва.

@dailymail she’s living in the context of the coconut tree 🥥 #kamalaharris #whitehouse #uselection #democrat ♬ original sound - Daily Mail

В сезона на изборите: Мемета на Харис бяха ремиксирани в изпълнения на много поп звезди, включително Тейлър Суифт и Бионсе.

@flextillerson kamala harris edit to 360 by charli xcx. brat presidency #kamalaharris #kamala #biden #harris2024 #charli #charlixcx #brat #360 ♬ original sound - aly

Събудете се, воини: Макар че в центъра на много мемета е самата Харис, подновена е и енергията за това как демократите ще се мобилизират в нейна подкрепа, включително чернокожи жени и членове на „Божествената деветка“ - мрежа от афроамерикански братства, от която самата Харис е била част в колежа.

Тръмп „не е като нас“: Много от мемовете са тясно свързани и с културата на холивудските знаменитости, включително с вайръл вражда между рапърите Дрейк и Кендрик Ламар.

Поколението Z смята, че Ламар е „спечелил“ битката, което придава допълнително значение представянето на Харис като Ламар.