Камала Харис е готова да бъде кандидат за президент на Демократическата партия на изборите през ноември. Ето защо е важно да сме запознати с нейните възгледи и действия, свързани с някои ключови бизнес теми.

Регулация

Като главен прокурор на Калифорния Харис съди eBay през 2012 г., твърдейки, че има антиконкурентни практики за наемане на служители, което води до споразумение за близо 4 млн. долара през 2014 г.

През 2015 г. тя принуди стартъпа Houzz да наеме главен служител по защита на личните данни след твърдения, че приложението за проектиране на жилища е записвало обаждания за продажби без надлежно уведомяване и съгласие.

Един от знаковите ѝ казуси беше ограничаването на разпространението на порнография в социалните медии, особено на "порно отмъщение" - практика, включваща публикуването на голи снимки без съгласието на субекта. Тя има заслуга за ръководенето на кампания, в резултат на която Facebook, Google, Microsoft и други компании предприеха мерки за премахване на подобно съдържание.

"Не мога да подчертая достатъчно как лидерите в областта на технологиите се активизираха", каза Харис на пресконференция тогава, цитирана от Fast Company. "Не предполагам, че някой от тях е бил щастлив да получи обаждане от главния прокурор с думите: "Влезте, искаме да говорим с вас". Но всички те го направиха. Те го направиха."

Big Tech

Като кандидат за главен прокурор на Калифорния Харис е уверявала потенциалните си дарители, че е "капиталист", според информация на Fast Company. Като цяло тя е възприемана като благоприятно настроена към видни технологични мениджъри и инвеститори. Тя е присъствала на сватбата на Шон Паркър, един от първите ръководители на Facebook. Нейният зет, Тони Уест, е главен юридически директор на Uber.

Тя също така е приела дарения от Рийд Хофман, виден рисков капиталист и съосновател на Linkedin, както и от милиардера Джон Доер и рисковия капиталист Рон Конуей. Големи технологични мениджъри също са я подкрепяли в миналото, включително Шерил Сандберг, бивш главен оперативен директор на Facebook, и Марк Бениоф, главен изпълнителен директор на Salesforce.

Климат и енергетика

Позициите на Харис в областта на климата и енергетиката са сходни с тези на Байдън. Но през цялата си кариера тя ясно е заявявала, че чистата енергия и екологичната справедливост са нейни приоритети.

Когато Байдън обяви Харис за вице в надпреварата през 2020 г., той подчерта твърдата ѝ позиция срещу големите петролни играчи, когато е заемала ключови позиции в Калифорния, като отбеляза съдебните процеси, които е стартирала както като окръжен прокурор на Сан Франциско от 2004 до 2011 г., така и след това като главен прокурор до януари 2017 г.

Миналата година Харис дебютира на международните преговори за климата, като обяви ангажимент за 3 млрд. долара към Зеления фонд за климата и направи първата си голяма международна реч по темата.

Като вицепрезидент Харис участва и в прокарването на политики на Агенцията за опазване на околната среда, които се занимават с упоритите проблеми на екологичната справедливост, като например програмата за подмяна на оловни тръби и боя в цялата страна, която е на стойност няколко милиарда долара.

Изкуствен интелект

В позицията на вице Харис се изказва особено остро по въпросите на изкуствения интелект. В обръщение от ноември 2023 г. тя предупреди за "екзистенциалната" заплаха от технологията и заяви, че АI може да "застраши човечеството".

На среща с технологични ръководители като Сатя Надела от Microsoft, Сам Алтман от OpenAI и Сундар Пичай от Alphabet Харис предупреди, че те имат "моралното" задължение да предпазят света от възможните опасности, които АI крие.

Тя подкрепи изпълнителната заповед на Байдън за изкуствен интелект, която се стреми към по-силна защита на потребителите, като изтъква измамите и въздействието на немаркираното съдържание, генерирано от AI.