Според Morgan Stanley пазарът на суров петрол в момента е свит, но през следващата година вероятно ще бъде в излишък, като цените на сорта Brent ще се понижат до средния диапазон от $70.

Свитото търсене ще се задържи през по-голямата част от третото тримесечие, заяви банката в бележка от петък, цитирана от Reuters, но равновесието ще се възстанови през четвъртото тримесечие, "когато сезонните попътни ветрове в търсенето намалеят, а предлагането както от ОПЕК, така и от страни извън него, се върне към растеж".

Reuters пише, позовавайки се на свои източници, че е малко вероятно ОПЕК+ да препоръча промяна на политиката на групата за добив на срещата следващия месец, оставяйки в сила плана за отмяната на един слой от съкращенията на добива на петрол от октомври.

Morgan Stanley твърди, че очаква предлагането на ОПЕК и другите страни да нарасне с около 2,5 млн. барела на ден през 2025 г., което значително изпреварва ръста на търсенето.

Според банката работата на рафинериите ще достигне своя връх през август тази година и едва ли ще се върне на това ниво до юли 2025 г.

Morgan Stanley остави без промяна прогнозата си за цените на суровия петрол тип Брент за третото тримесечие на 2024 г. на ниво 86 долара за барел. По-рано този месец Goldman Sachs също запази оценката си за тримесечието при средна цена на сорта Брент от 86 долара за барел.

На този фон промяна в президентската номинация на демократите може да промени петролната индустрия. В качеството си на главен прокурор на Калифорния Камала Харис заведе дела срещу компании за изкопаеми горива, препдриятие за тръбопроводи заради изтичане на петрол и разследва Exxon Mobil Corp. за заблуждаване на обществеността относно изменението на климата.

Сега, когато вицепрезидентът изведнъж стана претендент за номинацията на Демократическата партия, след като президентът Джо Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране в неделя, този опит представлява голям интерес както за енергийната индустрия на САЩ, така и за активистите за климата.

Потенциалното президентство на Харис се разглежда като по-агресивно от това на Байдън в борбата с петролните компании за замърсяване и в решаването на проблемите на екологичната справедливост.

Макар че тя вероятно няма да направи големи промени в посоката, която Байдън очерта по отношение на изменението на климата, нейното противопоставяне на офшорните сондажи и фракинга подсказва, че тя ще бъде яростен противник на петролната индустрия, ако си осигури номинацията на демократите и спечели Белия дом през ноември.