Личното пътуване на Владимир Путин с мини електромобил до резиденцията на индийския министър-председател Нарендра Моди показва колко близки са станали двамата лидери. Противоречивото посещение на Моди в Москва - което съвпадна с ракетния обстрел на Русия по детска болница в Украйна - е знак, че санкциите на Запада и опитите му да изолира Кремъл заради войната имат ограничен ефект.

Но изборът на електромобил за придвижване в богатата на петрол Русия има и други конотации: Отношенията между Моди и Путин, които се засилиха в резултат на американските и европейските санкции срещу руския петрол и газ, сега са станали зелени. И ядрени.

Моди, който е начело на най-голямата демокрация в света, подкрепи Путин, като превърна Индия в един от малкото лоялни клиенти на руски нефт и газ по време на двегодишната война в Украйна. Във вторник, по време на посещението на индийския лидер, руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че страните водят преговори Русия да построи шест нови ядрени реактора с висока мощност в Индия, както и малки ядрени електроцентрали от следващо поколение.

При всички противоречия относно ядрената енергия, при производството си тя има нулеви въглеродни емисии и бързо се превръща в част от отговора на много държави на климатичната криза. В момента тече глобална надпревара за доставка на ядрени централи и гориво за други части на света, в която Русия печели по много показатели.

"От търговска гледна точка Русия не е добра в производството на много неща, но има природни ресурси и силна ядрена традиция, датираща от съветско време, и това е нещо, от което тя може да се възползва сега", коментира пред CNN Елизабет Брау, старши сътрудник в Трансатлантическата инициатива за сигурност на Атлантическия съвет. "Явно Кремъл е решил, че това би било добра идея, а някои страни желаят да разширят собственото си производство на ядрена енергия. И, както при износа на петрол, Индия е една от тези страни."

Тази доминация в ядрената енергетика помага на Путин да запази позициите си на световната сцена, дори когато САЩ и Европа се опитват да го изолират заради войната. А Моди явно се придържа към традицията на неутралната външна политика на Индия, която ѝ позволява да търгува с Русия, като същевременно остава приятел на Запада.

Това приятелство изглежда ще остане. Задълбочаването на ядреното сътрудничество с още шест централи само ще обвърже двете държави за десетилетия напред. Изграждането на самите централи може да отнеме години, но те също така изискват редовна поддръжка, технологични подобрения и непрекъснато зареждане с уран, с който Русия разполага в изобилие.

Американска забрана на руския уран

Русия загуби надпреварата в областта на технологиите за възобновяеми източници от Китай и изостава значително от Съединените щати в собствения си енергиен преход, като е развила много малко вятърни и слънчеви мощности. Затова тя залага на продажбата на ядрена енергия в чужбина, за да получи приходи и влияние, предлагайки всичко - от конвенционални ядрени реактори до малки модулни реактори от следващо поколение и гориво от обогатен уран, известно като HALEU, което все още никоя друга държава не произвежда на значимо ниво. И Съединените щати осъзнават колко голям е този проблем. Администрацията на Байдън, която се опитва да се конкурира с Русия в продажбата на ядрени технологии в чужбина, първоначално се противопоставяше да насочи антируските санкции към урана, тъй като САЩ също са зависими от него за собственото си производство на ядрена енергия. През май обаче Вашингтон промени мнението си, като забрани вноса на руски уран, и се насочи към бързо развиване на собствената си индустрия за производство на HALEU за захранване на реактори от следващо поколение.

"Русия е водеща в света по брой на проектите за изграждане на ядрени централи в други държави и руското правителство е много агресивно в привличането на международни партньори за гражданско ядрено сътрудничество", казва Алън Ан, заместник-директор на Програмата за ядрена енергетика, климат и енергия към Third Way, базирана във Вашингтон изследователска организация за климата и енергетиката. "За други държави е предизвикателство просто да се откъснат от пазарната позиция, която Русия е изграждала в продължение на десетилетия".

По думите му, за да се намали глобалното влияние на Русия чрез ядрената енергия, САЩ трябва да "разработят търговски конкурентни продукти".

Разходката с електромобил и сделката за насърчаване на ядрената енергия като чиста алтернатива обаче не са признаци, че Русия или Индия планират скоро да се откажат от изкопаемите горива или че са лидери в областта на климата. Индия е третият по големина емитент на парникови газове в света, които нагряват планетата, а Русия е четвъртият. Те вероятно не само ще продължат търговията с нефт и газ, но и ще се стремят да се възползват от бързо топящия се лед в Арктика - процес, който се влошава заради глобалното затопляне.

Във вторник руските и индийските делегати обсъдиха по-нататъшното използване на Северния морски път, коeто става все по-възможно заради топенето на арктическите ледове. Това е по-бърз начин да се стигне от Западна Русия до Индия, а прогнозите са, че до 2050 г. целият участък ще бъде свободен от лед. По ирония на съдбата видът енергия, който се транспортира по този маршрут между двете страни - изкопаемите горива - е основната причина за изменението на климата.

"Индия е много прагматична и, честно казано, малко опортюнистична", казва Брау. "Според нея, ако можеш да подобриш отношенията си с Русия в област, в която това не ти струва нищо, няма нищо лошо да го направиш. За Индия може да бъде само от полза да бъде част от по-тясно сътрудничество в Арктика."

По думите ѝ Индия също така извлича полза от преработката на руски суров петрол.

"Това е хубав допълнителен доход за страната, който те не са имали преди", казва Брау. "Така че индийският подход е: защо не?"