Двамата кандидати за вицепрезидент на САЩ, демократът Тим Уолц и републиканецът Джей Ди Ванс, нямат много общо помежду си.

Контрастът в светогледите им може да се види в отношението към противоречивия лидер на Унгария Виктор Орбан, пише в анализ по темата Politico.

В интервю за Fox News кандидатът за вицепрезидент на Камала Харис заяви, че унгарският министър-председател не е демократичен лидер.

"Външната политика, която уважава нашите съюзи, а не се присламчва към диктатори като Владимир Путин и Орбан, е правилният път", каза той на 23 юли.

С тези думи губернаторът на Минесота отиде по-далеч от президента Джо Байдън, който през март заяви, че Орбан "не смята, че демокрацията работи, той търси диктатура".

Коментарът на Байдън предизвика възмущението на унгарското правителство, което се стреми към все по-добри отношения с републиканците и особено с техния кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

Ванс, който беше обявен за кандидат за вицепрезидент на Доналд Тръмп на 15 юли, се изказа ласкаво за Орбан по много въпроси - от висшето образование през социалната политика до "разведряването".

"Какво правите в Министерството на образованието? Ами, правете това, което Виктор Орбан направи в Унгария, а именно:

"Вече не ви е позволено да преподавате критична теория на расата, не ви е позволено да преподавате критична теория на пола... Не ви е позволено да правите тези неща и да получавате и долар федерални пари или държавни пари", заяви Ди Ванс в десен подкаст през септември миналата година.

Той дори защити близките връзки на Орбан с Пекин: "Защо Орбан се сближава с Китай? Отчасти защото американското ръководство не взема умни решения".

Унгарският министър-председател, който управлява страната от 14 години, беше единственият чуждестранен лидер освен Ким Чен Ун, когото Тръмп спомена в речта си при приемането на номинацията на Националния конгрес на Републиканската партия.

"Унгария, силна страна. Управлявана от много силен, твърд лидер. Той е твърд човек. Пресата не го харесва, защото е твърд. Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, много твърд човек", каза Тръмп в речта си.

Не е изненадващо, че унгарският лидер залага всичките си залози на победа на републиканците през ноември, като в речта си в летния лагер в Тушваньос в края на юли заяви "Тръмп е пред портите".

Орбан дори твърди, че неговите съветници са "влезли в системата за писане на програми на екипа на президента Доналд Тръмп" и са "дълбоко ангажирани" там, допълва Politico.