Европейската комисия реши да бойкотира шестмесечното председателство на Унгария на Съвета на ЕС в отговор на спорните посещения на Виктор Орбан в Москва и Пекин, които се смятат за обида към политическото единство на блока.

"В светлината на последните събития, които бележат началото на унгарското председателство, председателят Урсула фон дер Лайен реши, че Европейската комисия ще бъде представена на ниво висши държавни служители само по време на неофициалните заседания на Съвета", обяви снощи главният говорител на изпълнителната власт Ерик Мамер.

"Посещението на колегията в рамките на председателството няма да се състои", добави той, цитиран от Euronews, потвърждавайки, че голямото събитие, което бележи началото на всяко ротационно председателство, е отменено.

По време на посещението си в Москва Орбан се срещна с президента Владимир Путин, за да обсъдят войната в Украйна и, по думите на премиера, "да започнат диалог по най-краткия път към мира".

Дни по-късно руски войски бомбардираха детска болница в Киев.

В Пекин Орбан похвали "китайския мирен план" на президента Си Дзинпин, който ЕС отхвърли заради избирателното тълкуване на международното право и размиването на границата между агресора и агресираната страна.

"Китай е единствената световна сила, която от самото начало е ясно ангажирана с мира", заяви Орбан, като отхвърли опасенията на Запада, че Пекин подкрепя военната икономика на Русия.

Будапеща настоява, че и двете пътувания, които Орбан рекламира като т.нар. "мирна мисия", са осъществени стриктно в рамките на двустранната дипломация.

Но моментът на международната обиколка, изборът на държави и използването на официалното лого на унгарското президентство подхраниха острите обвинения в злоупотреба с власт и нелоялност.

Отделно от това Орбан участва в неофициална среща на върха на Организацията на тюркските държави, която включва "Севернокипърската турска република", която само Турция признава, което предизвика нови осъждания.

Оттогава в Брюксел се появиха спекулации за координиран бойкот, като един от дипломатите заяви пред Euronews, че планът е "да се направи Орбан по-малко видим".

Решението на ЕК, взето от председателя Урсула фон дер Лайен, потвърждава слуховете: Брюксел няма да участва на най-високо равнище в многобройните събития, които Будапеща планира да организира до края на годината.

Официалните срещи на министрите, които се провеждат в Брюксел и Люксембург, няма да бъдат засегнати, тъй като тяхната организация не зависи от ротационното председателство

Традиционното посещение на колегиума на комисарите, с което се отбелязва началото на всяко ново ротационно председателство, няма да се състои в нито един момент. Фон дер Лайен обаче все пак може да присъства на неофициалната среща на върха на лидерите в Будапеща, насрочена за ноември.

В отговор на новината Янош Бока, министър по въпросите на ЕС на Унгария, заяви, че председателството остава "ангажирано с искрено сътрудничество" за справяне с "общите предизвикателства".

"ЕС е международна организация, съставена от своите държави членки. Европейската комисия е институция на ЕС", заяви Бока в социалните мрежи. "ЕК не може да избира институции и държави членки, с които иска да си сътрудничи. Нима всички решения вече се основават на политически съображения?"

Бойкотът идва в момент, когато група от 63 евродепутати, водена от естонката Рихо Терас, изпрати писмо с искане Унгария да бъде лишена от право на глас по процедурата по член 7 като ответна мярка за "злоупотребите с власт" на Виктор Орбан.

"Подобно поведение е равносилно на узурпиране на правомощията и прерогативите на държавите членки на ЕС в областта на външната политика", пишат депутатите в писмото, адресирано до председателите на ръководните институции на ЕС Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Роберта Мецола.

"Призоваваме да предприемете решителни действия възможно най-скоро, за да ограничите по-нататъшните щети не само за доверието в ЕС, но и по отношение на настоящата геополитическа ситуация", продължават те. "Практиката показва, че само словесното осъждане на тази ситуация няма ефект."

Председателството на Унгария започна на 1 юли и ще продължи до 31 декември.