Унгарският министър-председател Виктор Орбан направи неочаквано посещение в Китай след пътуванията си до Украйна и Русия миналата седмица.

Още на летището Орбан беше посрещнат от китайския заместник-министър на външните работи Хуа Чунин и други официални лица.

По-късно той публикува снимка с китайския президент Си Дзинпин, към която написа:

"Китай е ключова сила в създаването на условия за мир във войната между Русия и Украйна. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин, само два месеца след официалното му посещение в Будапеща."

По време на посещенията си в Москва и Киев, унгарският лидер предложи на Украйна да обмисли възможността да се съгласи на незабавно прекратяване на огъня с Русия.

За разлика от повечето други лидери в ЕС, той е известен с близките си отношения с Владимир Путин. Редовно блокира, забавя или размива усилията на ЕС за оказване на помощ на Киев и за налагане на санкции на Москва за действията ѝ в Украйна, отбелязва Euronews.

Посещението му в Москва в петък предизвика осъждане от страна на Украйна и други европейски лидери, но той оправда пътуването си.

"Броят на държавите, които могат да разговарят с тези две враждуващи страни, намалява. Унгария бавно се превръща в единствената в Европа, която може да говори с всички", категоричен е Орбан.

Въпреки че той отдавна се застъпва за прекратяване на военните действия в Украйна, не посочва какво би могло да означава това за териториалната цялост на страната или за бъдещата ѝ сигурност.

Преди два месеца китайският лидер Си Дзинпин направи подобно пътуване до Будапеща като част от европейската му обиколка в три държави, която включваше Франция и Сърбия преди това.

По време на визитата му в Будапеща, Унгария и Китай подписаха редица нови споразумения за задълбочаване на икономическото и културното си сътрудничество.

Пекин е инвестирал милиарди в страната членка на Европейския съюз и в нейно лице вижда важен съюзник за политиките в 27-членния блок.

През декември Унгария обяви, че един от най-големите производители на електрически превозни средства в света, китайската BYD, ще открие първия си европейски завод в южната част на страната, което може да наруши конкурентоспособността на автомобилната индустрия на континента, допълва Euronews.