Кандидадът за президент на САЩ Доналд Тръмп и милиардерът Илон Мъск проведоха двучасов разговор, излъчван на живо в X.

Събитието беше обявено като разговор между двама от най-влиятелните личности в света; шумно и потенциално новинарско, и беше пряк опит за вливане на свежи сили в президентската кампания на Тръмп.

Форматът се превърна в поредната необикновена проява в кампанията на републиканеца със зашеметяващи обрати през последните седмици, включително опитът за убийство на Тръмп и отказът на Джо Байдън да се бори за втори мандат в Белия дом, пише CNN.

По време на разговора най-богатият човек в света и един от най-влиятелните политически лидери, изразиха съгласие по почти всички коментирани въпроси.

Двамата засегнаха различни теми, но без тази за крайнодесните бунтове във Великобритания, а на горещия въпрос за търговските правила в ЕС и финансовата помощ за Украйна беше обърнато повърхностно внимание.

Републиканецът обаче определи президента Володимир Зеленски като "много почтен", отбелязва Politico.

Фалстарт

Разговорът всъщност започна с фалстарт, след като технически проблеми предизвикаха закъснение от около 40 минути. Потребителите, които се опитваха да влязат в излъчваното на живо събитие, съобщиха, че не могат да се присъединят към платформата за живо предаване на X.

Собственикът ѝ Мъск обвини кибератака за проблема.

"Тази масирана атака илюстрира, че има голяма съпротива срещу това хората да чуят какво има да каже президентът Тръмп", заяви милиардерът.

В отговор на молбата на CNBC за коментар относно забавянето говорителят на щаба на Тръмп Стивън Чунг посочи публикацията на Мъск в X.

Смущенията напомниха за техническата катастрофа в X през 2023 г., която провали обявяването на старта на президентската кампания на републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис.

След като разговорът започна, Чунг поздрави Мъск и Тръмп за това, че всъщност сами са предизвикали срива в платформата привличайки огромен брой потребители.

Според данните на X в различни моменти интервюто е гледано от 1,3 млн. души, отбелязва CNBC.

В Европа „не са толкова силни като Китай, но са лоши“

Тема номер едно беше опитът за покушение, който Тръмп преживя миналия месец по време на предизборен митинг.

След това той се впусна в дълъг монолог за опонентите си в надпреварата за Белия дом, имиграцията, инфлацията, закона и реда, земеделието, отношенията си с различни политически лидери по света и заплахата от ядрена война.

Разказа и някои от класическите истории, за които обича да говори публично: За приятелството си с автократи като руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун; за притесненията си относно ядрената енергия и за ниското си мнение за НАТО.

По време на разговора Мъск омаловажи заплахата от глобалното затопляне, като същевременно защити своята империя за електромобили Tesla.

В същото време Тръмп предупреди за заплахата от "ядреното затопляне", което според него представлява по-голяма опасност от "глобалното затопляне".

Не стана ясно дали се опитва да се позове на ядрената енергия, за която Мъск твърди, че "не е толкова страшна, колкото хората си мислят", допълва CNN.

Републиканецът обаче не се хвана на въдицата, когато Мъск се опита да го подтикне да нападне Брюксел заради позицията относно дезинформацията, отбелязва Politico.

Ексцентричният предприемач отправи директен въпрос:

Има много опити за цензура и за налагане на цензура, дори на американци от други държави. Какво мислите за това?

Вместо да даде конкретен отговор, Тръмп се впусна в обяснения за търговския дефицит на САЩ и ЕС, като заяви, че "те се възползват много от САЩ в търговията" и "не са толкова силни като Китай, но са лоши".

„Няма човек, който да се чувства по-зле от мен заради ситуацията в Украйна“

След това кандидатът за Белия дом се върна към любимата си тема за размера на разходите на ЕС за подпомагане на Украйна спрямо тези на САЩ – но вместо да обещае да намали американската помощ, той сякаш намекна, че иска ЕС да увеличи своята.

"Казвам: "Защо няма да се изравните?"

Защо те не плащат това, което плащаме ние? Защо САЩ плащат непропорционално повече за защита на Европа, отколкото самата тя? Това няма смисъл.

След това републиканецът сякаш флиртуваше с въпроса смята ли наистина да намали помощта за Украйна, преди да се отклони и да похвали президента Зеленски, че се е справил със скандала с телефонния разговор, който доведе до първото искане за импийчмънт на Тръмп през декември 2019 г.

"Ами, знаете ли, когато говорим за намаляване на разходите, икономии и всичко останало, честно казано, няма човек, който да се чувства по-зле от мен заради ситуацията в Украйна, защото знам, че тя можеше никога да не се случи.

Познавам Зеленски. Той беше много почтен към мен, когато тръгнаха с руската мистификация и казаха, че съм имал телефонен разговор с него. Каза, че това е бил перфектен телефонен разговор".

Тръмп отново разговаря със Зеленски миналия месец – за първи път след нахлуването на Русия, припомня Politico.

Според Тръмп, "силните" му отношения с Путин са могли да предотвратят конфликта, като заяви, че той дори е казал на Путин да не предприема военни действия.

Аз се разбирах много добре с президента на Русия Владимир Путин и той ме уважаваше. Ние щяхме да говорим за Украйна. Тя беше в зеницата на окото му. Но аз му казах да не го прави.

"Заедно с нас Русия победи Германия, а тя - Наполеон. Знаете ли, те са наоколо от дълго време. Те са голяма бойна сила и това е много несправедливо... Ние сме в много лоша позиция. И аз няма да обвинявам, но мога да ви кажа, че можех да спра това", категоричен еТръмп.

Камала Харис – радикална, но красива. И прилича на „великата първа дама“ Мелания

За двата часа разговор с Мъск, републиканецът спомена опонента си от демократите Джо Байдън по име поне 24 пъти. Но говори значително по-малко за настоящия си противник на изборита Камала Харис, споменавайки именто й двойно по-малко, според неофициални данни на CNBC.

"Тя е привърженик на радикалната левица", заяви Тръмп. "Не е давала интервю, откакто започна цялата тази афера, и казвайте каквото искате, но това беше преврат. Това беше преврат на президента на САЩ", избухна той, визирайки според него, незаконното отстраняване на Байдън от изборната надпревара.

Мъск се съгласи с изказаното от госта си и го поласка, като намекна, че той е силен, а опонентите му от Демократическата партия са слаби. Милиардерът не остави никакво съмнение, че иска да види Тръмп отново като президент втори мандат.

Вие сте пътят към просперитет. Според мен, Камала е обратното.

Двамата обвиниха Байдън и Харис, че са приели политики на харчене, подхранващи инфлацията, болезнена за милиони американци.

На фона на критиките му към Харис обаче, един от коментарите на Тръмп беше особено двусмислен.

Той започна да говори за нейна рисунка на корицата на Time.

"Тя изглежда като най-красивата актриса, която някога е живяла. Всъщност много прилича на нашата велика първа дама Мелания", отбеляза Тръмп, визирайки собствената си съпруга.

След това направи рязък завой и обясни, че всъщност рисунката не прилича много на Харис, като продължи да коментира външния ѝ вид.

"Разбира се, тя е красива жена. Така че, нека да го оставим така, нали?"

Силата на социалните медии за политическа трансформация

Събитието отбеляза завръщането на Тръмп в X, където той беше забранен от предишните собственици след бунтовете на 6 януари 2021 г. в Капитолия. Акаунтът му беше възстановен именно от Илон Мъск.

Интервюто в понеделник стана ярък пример за начина, по който президентската политика се трансформира под влияние на социалните медии.

Тръмп може би нямаше да е президент без Twitter, тъй като появата му като политическа сила през 2016 г. съвпадна именно с разцвета на платформата. Уменията му да използва новата медия както никой друг политик превърнаха президентските избори през онази година в уникална комбинация от силната му харизма в точния момент.

Осем години по-късно, под ръководството на Мъск, който проповядва неограничена свобода на словото, X премахна много от предпазните мерки срещу разпространението на лъжи и конспиративни теории в сайта.

А на този фон, Тръмп избягва ограниченията на традиционните медии и разгръща своите възгледи, изключително популярни сред милионите муподдръжници, допълва още CNN.

"Ти си невероятен човек, свършил си невероятна работа. Вие сте голямо вдъхновение за хората", заяви Тръмп към Мъск в края на разговора.

Сериозно предупреждение от Брюксел

Часове преди милиардерът да интервюира кандидата на републиканците в платформата си X, ръководителят на вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон го призова да спазва задълженията си по дигиталните правила на ЕС, отбелязва Euronews.

В писмо, публикувано в X, Бретон заяви, че Мъск има "правно задължение" да гарантира, че "са въведени всички пропорционални и ефективни мерки за смекчаване на последиците относно засилването на вредно съдържание във връзка със съответните събития, включително предавания на живо".

Невъвеждането на такива мерки може да "увеличи рисковия профил на X и да породи вредни последици за гражданския дискурс и обществената сигурност", допълва Бретон.

Мъск е под прицела на ЕС от момента на придобиването на X, преди това известен като Twitter. Законът за дигиталните услуги (DSA) класифицира X и 19 други платформи като "много големи" онлайн платформи или търсачки, което изисква от тях да спазват най-строгите разпоредби на ЕС.

Това доведе до напрежение между американския милиардер и ръководителя на вътрешния пазар на ЕС Бретон, който беше номиниран от френския президент Еманюел Макрон за втори мандат в Брюксел.

През юли Мъск обяви, че ще съди Европейската комисия, след като изпълнителният орган на ЕС го обвини в нарушаване на закона поради липса на прозрачност в така наречената програма за верификация "blue check".

"Бъдете наш гост", беше отговорът на Бретон през юли. "Ще се видим (в съда или не)", добави той.

Но кореспонденцията от понеделник подсказва за повишена загриженост в Брюксел относно ролята на X в разпространението на съдържание, което има потенциал да подбуди към насилие или обществени безредици.

Бретон конкретно спомена X в неотдавнашните размирици в Обединеното кралство, за чието подклаждане е обвинен самият Мъск.

"Отбелязвам, че задълженията на DSA се прилагат без изключения или дискриминация към модерирането на цялата потребителска общност и съдържанието на X (включително и на вас като потребител с над 190 милиона последователи), което е достъпно за потребителите от ЕС", заяви Бретон.

Макар че Обединеното кралство се намира извън регулаторната орбита на ЕС след официалното му излизане от блока през 2020 г., изпълнителният орган на ЕС алармира за потенциалното преливане на съдържание, публикувано в Обединеното кралство, към аудитория в ЕС.

X има приблизително 300 милиона потребители в света, като около една трета от тях са в ЕС.