Премиерът на Обединеното кралство Киър Стармър е въвлечен в словесна война със собственика на X Илон Мъск заради социалните бунтове на Острове през последната седмица.

Тъй като крайнодясното насилие продължава да избухва след нападението с нож в Саутпорт, при което загинаха три деца, Мъск разкритикува Стармър в поредица от публикации в X за справянето му с кризата.

Платформата досега играеше централна роля в сагата.

Първо беше използвана за раздухване на дезинформация относно нападението в Саутпорт, а след това се превърна в канал, по който технологичният милиардер критикува министър-председателя и дава още по-голяма трибуна на реториката, довела до последвалото насилие, пише Euronews и проследява хронологията на публикациите в X, довели дотук.

Лъжливи твърдения за убиеца от Саутпорт

Три момичета бяха убити при масово нападение с нож в танцово студио в северозападния английски град Саутпорт на 29 юли. Новината веднага предизвика спекулации в интернет относно самоличността на предполагаемия убиец, като мнозина погрешно твърдяха, че той е мюсюлмански имигрант.

Скоро беше обявено, че роденият в Уелс Аксел Муганва Рудакубана, британски гражданин, чиито родители са родом от Руанда, е обвинен в нападението. Въпреки това ислямофобският разказ вече беше взел връх.

На предполагаемия нападател беше приписано името "Али ал-Шакати", без да е посочен официален източник. Оттогава проверяващите фактите го проследиха до съмнителна, свързана с Русия фалшива новинарска служба, маскирана като легитимен американски новинарски сайт.

Твърдението беше възприето от крайно десни агитатори, включително от антиислямския активист Томи Робинсън, чието истинско име е Стивън Яксли-Ленън.

Противоречивият инфлуенсър Андрю Тейт неправилно заяви в Х, че зад убийствата стои "мигрант без документи", който "е пристигнал с лодка", а Найджъл Фараж, лидер на крайнодясното "Реформаторско обединение", постави под въпрос дали полицията казва истината, заявявайки, че нападението не е свързано с тероризъм.

Твърденията се разпространиха сред ксенофобски, крайно десни групи, които бързо се обединиха, за да предизвикат бунтове в повече от дузина градове в Англия и Северна Ирландия.

Стармър се нахвърли върху социалните медии

Правителството на Обединеното кралство неколкократно осъди насилието, а Стармър произнесе извънредни речи, в които разкритикува "крайнодясния бандитизъм", обхванал някои райони на Обединеното кралство и обяви нови мерки за преследване на участниците в него.

В една от речите си министър-председателят отбеляза опасната роля, която социалните медии могат да изиграят в разпалването на обществени безредици, което някои възприеха това като отправяне на закани към Илон Мъск.

Мъск се включи в битката

Скоро в интернет започнаха да се отправят критики към социалните медии и по-специално към X за ролята им в провокирането на безредиците, като голяма част от тях бяха насочени към собственика на X.

Историята привлече вниманието на технологичния милиардер, който започна да прави свои подстрекателски изказвания срещу ситуацията в Обединеното кралство, като например "гражданската война е неизбежна" и оприличи страната на Съветския съюз.

Докато Стармър и правителството продължаваха да информират страната за насилствените размирици, Мъск не спря да се намесва.

Говорителят на министър-председателя заяви, че няма "никакво оправдание" за коментарите му и че компаниите за социални медии трябва да полагат повече усилия, за да спрат разпространението на омразни послания.

Мъск повтори необоснованата идея за различни подходи към полицейската дейност, прокарвана от хора като Робинсън и Фараж. Оттогава Робинсън се възползва от думите му, за да подсили своите собствени твърдения като продължава да разпалва огъня на расизъм и насилие онлайн.

В други постове Мъск сякаш повтаря твърдението, което се разпространява широко сред крайната десница, че медиите в Обединеното кралство са настроени срещу тях. Това е подвеждащо: радио- и телевизионните оператори са обвързани с правила за безпристрастност и се регулират от телекомуникационния орган Ofcom.

От друга страна, британската печатна и дигитална новинарска индустрия няма същото изискване за безпристрастност и вестниците често показват политическата си идеология.

Преобладаващата част от тях обаче, като Daily Mail и Daily Express, са с десни възгледи и естествено се разминават с левоцентристкото лейбъристко правителство на Обединеното кралство.

Самият Мъск понякога отговаря на публикации с едносрични съобщения, изразяващи съгласието или одобрението му към казаното. Друг път отговаря с постове като "!!!".

По този начин той усилва в огромна степен първоначалната публикация поради огромния си брой последователи в X (над 190 милиона) и неизбежното влияние върху алгоритъма, който има потенциала да даде на дезинформацията и подстрекателските послания значителен обхват онлайн.

Постовете му лесно могат да съберат стотици хиляди гледания.

Онлайн споровете далеч не са чужди на милиардера. Той редовно прави подстрекателски коментари в платформата си за социални медии по редица теми, включително политиката на САЩ, проблемите на транссексуалните и имиграцията.

Благодарение на високия му статут и значителното му влияние в света на социалните медии подобни коментари лесно попадат в центъра на медийното внимание, което кара потребителите да се върнат към X и в крайна сметка отново да попаднат в сферата на влияние на Мъск.

След бунтовете, представители на правителството на Обединеното кралство, като министърът на технологиите Питър Кайл и на вътрешните работи Ивет Купър, намекнаха, че ще вземат на прицел и компаниите за социални медии.

Въпреки че преди около година Обединеното кралство прие Закон за онлайн безопасност, той още не е влязъл в сила.