Илон Мъск е възобновил съдебния процес срещу Сам Алтман във федерален съд, твърдейки, че е бил манипулиран да инвестира в стартъпа OpenAI.

Същността на претенциите на Мъск се концентрира върху мнението му, че е бил "ухажван и измамен" от Алтман и настоящия президент на OpenAI Грег Брокман да съоснове компанията за изкуствен интелект на базата на това, че тя е с нестопанска цел, пише CNBC.

След като Мъск се включил в проекта и инвестирал милиони долари, той бил "предаден от Алтман и неговите съучастници", тъй като те, заедно с Microsoft, , "създали непрозрачна мрежа от филиали на OpenAI с цел печалба".

"Коварството и измамата са с Шекспирови размери", се твърди в иска.

През последните няколко години Илон Мъск многократно изрази опасенията си за възможните рискове от изкуствения интелект и опасностите, които той може да представлява за човечеството, припомня CNBC.

В последния иск, подаден в окръжен съд в Северна Калифорния, милиардерът твърди, че е бил "манипулиран" да съоснове OpenAI от Алтман и Брокман, които уж обещали, че "ще начертаят по-безопасен и по-отворен курс от ориентираните към печалба технологични гиганти".

"Алтман увери Мъск, че структурата с нестопанска цел гарантира неутралност и фокус върху безопасността и откритостта в полза на човечеството, а не върху стойността за акционерите. Но както се оказва, всичко това е било филантропия с горещ въздух - кукичката за дългата афера на Алтман", се казва още в иска.

CNBC потърси Tesla, OpenAI и Microsoft за коментар, но те не са отговорили.

Определяйки OpenAI като организация с нестопанска цел, която няма акционери, в иска се посочва, че Microsoft "се е опитала да получи влияние по други начини, например като е подмамила OpenAI, Inc. да използва и да стане неразривно зависима от системата за изчисления в облака на Microsoft".

"Макар Мъск да изрази симпатии към главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела ... ценностите на компанията и OpenAI, Inc. не съвпадаха", се казва още в документа.

Microsoft е най-големият инвеститор в OpenAI и към този момент е вложил в компанията на Сам Алтман 13 млрд. долара.